Τα μαθήματα από το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ
Bitcoin

Τα μαθήματα από το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ

Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ επικύρωνε την απόφαση του προέδρου της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε, να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο, που ήδη είχε αντικαταστήσει το εθνικό νόμισμα «κολόν», με το bitcoin. Με το bitcoin, σαν επίσημο νόμισμα της χώρας, το Ελ Σαλβαδόρ μετονομάζεται στον επίσημο λογαριασμό twitter του Μπουκέλε, σε Bitcoin Beach και το έθνος σε Bitcoin Nation. Και μάλιστα ανακοινώνεται η δημιουργία της Bitcoin City, που θα είναι μια κυκλική πόλη στο σχήμα της εικόνας του κέρματος του bitcoin και της οποίας οι κάτοικοι  θα είναι απαλλαγμένοι από κάθε φορολογία εισοδήματος και περιουσίας.

Σύμφωνα με τις προεδρικές εξαγγελίες η υιοθέτηση του bitcoin, ως επίσημου εθνικού νομίσματος αποσκοπούσε σε ένα ευρύ φάσμα θετικών αποτελεσμάτων για το Ελ Σαλβαδόρ. 

Το πρώτο ήταν η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους που είχε μόλις ξεπεράσει τα $18 δισ., το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας. Ας σημειωθεί πως το 2002 το δημόσιο χρέος του Ελ Σαλβαδόρ βρισκόταν στα $7,8 δισ.

Το δεύτερο ήταν η ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστά μεγαλύτερα από το 2% και 3% που εκκινείτο παραδοσιακά. Μάλιστα ο στόχος που είχε τεθεί, ήταν η προσέλκυση και μεταφορά στη χώρα του 1% της παγκόσμιας αποτίμησης του bitcoin, μέσω φορολογικών κινήτρων. Κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ κατά +25%.

Το τρίτο ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της αδυναμίας αποπληρωμής δανείων $1,6 δισ. μέσα στο 2023 και το 2025, καθώς οι αγορές απαιτούσαν επιτόκια αναχρηματοδότησης της τάξης του 15%. Οπότε η μόνη διαθέσιμη λύση ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιθέτως, μέσω της κίνησης αυτής, το Ελ Σαλβαδόρ προχωρούσε σε έκδοση ομολόγων με αποδόσεις της τάξης του 100% για να επενδύσει τα έσοδα σε bitcoin και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μέσω των δυνητικών υπεραξιών από το συγκεκριμένο crypto.

To τέταρτο ήταν η προσέλκυση επενδύσεων εξόρυξης bitcoin και άλλων cryptos, λόγω του χαμηλού ενεργειακού κόστους από φθηνή και καθαρή ενέργεια ηφαιστειακής προέλευσης. Πάνω σε αυτό, είχαν εκδοθεί και τα περίφημα  Volcano Bonds που υπόσχονταν αποδόσεις της τάξης του 145%.

Το πέμπτο ήταν η προσπάθεια ενσωμάτωσης των πολιτών της χώρας μέσα στο «σύστημα». Το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ, δεν είχαν ούτε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε φορολογικό μητρώο. Σε αυτήν την κατεύθυνση,  η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος της χώρας, έγινε μέσω της δημιουργίας του κεντρικού κρατικού συστήματος πληρωμών, του Chivo. Μάλιστα η κυβέρνηση προσέφερε σαν κίνητρο ένταξης των πολιτών στο Chivo, $30 για κάθε αρχική είσοδο στο σύστημα. Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του μέσου μισθού. Ωστόσο οι πολίτες αφού έλαβαν το κρατικό bonus, δεν ξαναχρησιμοποίησαν το Chivo, επιβεβαιώνοντας τις έρευνες, που δείχνουν ότι το 91% των πολιτών προτίμησαν να παραμείνουν στο αμερικανικό δολάριο, παρά να «περάσουν» στο bitcoin.

Και το έκτο ήταν η διαχείριση και η ευκολία μεταφοράς των εμβασμάτων από τους μετανάστες από το εξωτερικό, που υπερβαίνουν τα $6,4 δισ.

Όταν ο Πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, έβαζε το Ελ Σαλβαδόρ στον χάρτη του bitcoin, η τιμή του ήταν στο επίπεδο των $47.000. Σήμερα, ένα χρόνο μετά το bitcoin βρίσκεται στα $21,335. Γεγονός που έχει οδηγήσει την κρατική επένδυση των διαθεσίμων της χώρας σε bitcoin, σε σημαντικές απώλειες. Από τα εμβάσματα του εξωτερικού, λιγότερο από το 2% έρχονται με τη μορφή bitcoin. Μόλις το 20% των επιχειρήσεων δέχονται το bitcoin σα νόμισμα προτιμώντας το αμερικανικό δολάριο. Η Bitcoin City δεν ξεκίνησε ποτέ. Οι επενδύσεις εξόρυξης δεν έγιναν ποτέ. Το Ελ Σαλβαδόρ είδε το χρέος του να αυξάνεται στα $21 δισ. και το ΑΕΠ να παραμένει στο +2,5% αντί για το προβλεπόμενο +25%. 

Και φυσικά το Ελ Σαλβαδόρ, δεν έγινε ποτέ ο φορολογικός παράδεισος των “πλουσίων του bitcoin”. Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, όταν θα πλησιάσει η ώρα της αποπληρωμής των Volcano Bonds με τις εξωπραγματικές αποδόσεις.