Τα μάκρο «ωθούν» τη Wall Street

Τα μάκρο «ωθούν» τη Wall Street

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στην αμερικάνικη οικονομία.

Παράλληλα επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit με το βρετανικό κοινοβούλιο να προετοιμάζεται για ακόμη μια κρίσιμη ψηφοφορία με αντικείμενο το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ η μετοχή της Boeing βρίσκεται για άλλη μια ημέρα στο επίκεντρο μετά τη βουτιά της τάξεως του 15% τις τελευταίες δύο μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα από την πτώση του αεροσκάφους της που κόστισε τη ζωή 157 ατόμων. Σήμερα ωστόσο η μετοχή κερδίζει 0,8%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 158,18 μονάδες ή 062% στις 25.713 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 65,06 μονάδες ή 0,87% στις 7.656 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 22,27 μονάδες ή 0,80% και κινείται στις 2.813 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 0,4% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο καταγράφοντας ανοδική πορεία για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,1%.

Στο μεταξύ κατά 0,1% αυξήθηκαν το Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού. Αναλυτές ωστόσο έκαναν πρόβλεψη για αύξηση της τάξεως του 0,2%.

Μετά τη νέα βαριά ήττα της, η Μέι δήλωσε ενώπιον των κοινοβουλευτικών ότι θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη, με αντικείμενο το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η συμφωνία της μπορεί να κρίθηκε «νεκρή», αλλά ίσως η Τερέζα Μέι δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν η Μέι να φέρει τη συμφωνία της και πάλι πίσω στη Βουλή για μία τρίτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος, υποστηρικτές του Brexit, θα μπορούσαν να την στηρίξουν, μόλις αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία ως επιλογή (από την αυριανή ψηφοφορία).

Σε άλλα εταιρικά νέα, η μετοχή της Express Inc κάνει βουτιά 4,76% με την εταιρεία να υστερεί σε επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο.

Νωρίτερα, με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 0,99%,