7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Τα χρηματιστηριακά παρατράγουδα στη μετοχή της ΔΕΗ και οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τα χρηματιστηριακά παρατράγουδα στη μετοχή της ΔΕΗ και οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Πρέπει να σηκώσουν ψηλά τα μανίκια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού αναμένεται να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα παρέλαση από «εξυπνάκηδες», που ανακατεύτηκαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο στο trading των τελευταίων ημερών στη μετοχή της ΔΕΗ. «Εξυπνάκηδες» που θα πρέπει να εξηγήσουν τι όνειρο είδαν και ρευστοποιούσαν μετοχές της ΔΕΗ, αμέσως μετά από το επιτυχημένο deal της πώλησης του πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ.

Από την πόρτα των γραφείων της οδού Κολοκοτρώνη, ίσως θα πρέπει να περάσουν και όσοι «προσδιόρισαν και δημοσίευσαν» την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Γεγονός που επέτεινε την πτωτική συμπεριφορά της μετοχής. Καλό θα είναι να περιγράψουν και αυτοί το όνειρο που είδαν.

Και ακολούθως θα πρέπει να ελεγχθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τον επιτελικό μηχανισμό της ΔΕΗ. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε πράξει ήδη, η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, για να προστατεύσει το κύρος της και για να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τη ισότιμη ενημέρωση των μετόχων της και των επενδυτών.

Μικρό χρονικό

Στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή εταιρεία Macquarie, που χαρακτηρίζεται σαν η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της χώρας. Μια πώληση που προσδίδει αμέσως μια άλλη δυναμική στη ΔΕΗ.

Η μετοχή στις 10/9 καταγράφει άνοδο της τάξης του 2,27% και φτάνει στα €9,90. Στις 13/9 η μετοχή κλείνει στα €10,50, με άνοδο της τάξης του 6,06%. Έκτοτε η μετοχή υποχωρεί συνεχώς και καταλήγει την Παρασκευή να κλείνει στα € 7,98, καταγράφοντας μια αθροιστική πτώση της τάξης του 24%. Έχοντας πραγματοποιήσει παράλληλα μέσα στο ίδιο κρίσιμο διάστημα συναλλαγές πάνω από 9 εκατ. μετοχών, πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο του συναλλαγών. Να σημειώσουμε δε, ότι μόνο την Παρασκευή ανοίχτηκαν 5.672 short θέσεις στα futures μετοχών της ΔΕΗ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, η επενδυτική κοινότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προσπαθούσε να ερμηνεύσει την αρνητική συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ.

Ενώ η ΔΕΗ εισπράττει πάνω από €1,3 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πως γίνεται η συνολική αποτίμησή της να διαμορφώνεται στο ΧΑ στα €2,1 δισ.; Τι συμβαίνει;

H πορεία της μετοχής της ΔΕΗ

Πώς είναι δυνατόν η μόνη αξία της ΔΕΗ να είναι η εναπομένουσα συμμετοχή της στον ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με το τίμημα από την πώληση; Η υπόλοιπη εταιρεία και η βασική ενεργειακή της δραστηριότητα, είναι άνευ αξίας; Ποιος πουλάει δίχως να υπάρχει αύριο;

Είναι απολύτως λογικό να μπουν στο μικροσκόπιο των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι «επίμαχες» συναλλαγές στη μετοχή και στα παράγωγα της ΔΕΗ, για το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των ανακοινώσεων, οι οποίες και αφορούσαν την αύξηση κεφαλαίου.

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων, πρέπει να μπουν και οι συναλλαγές που προηγήθηκαν των «εκτιμήσεων» για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που μεταβάλλονταν καθώς κυλούσαν οι ώρες από τα €6,5 στα €8,6; Φυσικά, στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν και αυτές οι ίδιες οι αναφορές, στις δήθεν τιμές της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε στο μικροσκόπιο να μπουν και οι ανακοινώσεις για τη συμμετοχή παλαιών και νέων ξένων επενδυτών μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή, η συναλλακτική του δραστηριότητα και η δέσμευση προς την εταιρεία.

Η χρηματιστηριακή αγορά, έχει μόνο να κερδίσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα είναι ανοικτή τόσο στο ύψος των κεφαλαίων, όσο και στην τιμή διάθεσης.

Η χρηματιστηριακή αγορά θα κερδίσει ακόμα περισσότερα, αν παράλληλα διαλευκανθεί πλήρως και σε βάθος, το «σκηνικό» της πτώσης της μετοχής της ΔΕΗ και η πιθανότητα χρησιμοποίησης ενός εκτενούς «inside trading», δηλαδή, της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.