Συσσώρευση και στάση αναμονής πέριξ των 770 μονάδων στο Χ.Α.

Συσσώρευση και στάση αναμονής πέριξ των 770 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ήπια πτωτικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο της Wall Street, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει τάσεις συσσώρευσης, σταθεροποίησης και ήπιων κινήσεων σήμερα, πέριξ της ζώνης των 770 μονάδων.

Παρ' ότι οι τράπεζες και σήμερα κινούνται θετικά, μετά το χθεσινό μίλι ράλι έως 5,20%, εντούτοις αρκετά blue chips κινούνται σε πτωτική τροχιά, επιβαρύνοντας την εικόνα του Γενικού Δείκτη.

Κύριο χαρακτηριστικό και σήμερα είναι οι περιορισμένες συναλλαγές και οι εξαιρετικά μικροί όγκοι και τζίροι ακόμη και στον FTSE 25, καθιστώντας εξαιρετικά «ρηχή» και τη σημερινή συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει πως αν αλλάξει κάτι, έστω και λίγο, αν μπουν εντολές στο σύστημα, εύκολα μπορεί να διαφοροποιηθεί η εικόνα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Πάντως, η γενική αλήθεια είναι ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει – από τις αρχές Ιουνίου κυρίως – τις πρωτοβουλίες τους. Χθες πάντως, υπήρξε μικρή αύξηση του τζίρου που έφτασε στα 48,98 εκατ. ευρώ, όντας ο μεγαλύτερος τον τρέχοντα μήνα, όμως τα 11 εκατ. ευρώ, ήτοι το 22% αυτού ήταν πακέτα, κυρίως στον ΟΠΑΠ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 770 μονάδες με εναλλαγές προσήμου και χωρίς ουσιαστικό momentum, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ, κινούμενη ξανά σε ήπιο τόνο.

Στις τράπεζες υπάρχει ξανά κινητικότητα, με τη Εθνική να κερδίζει άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ πτωτικά κινείται η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips. Η Coca Cola HBC με εξαιρετικά μικρό όγκο σημειώνει πτώση 1,55%, επιβαρύνοντας την εικόνα του Γ.Δ., ενώ μένει να δούμε τη συνέχεια…

Πτωτικά κινούνται επίσης τίτλοι όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τιτάν, Aegean Airlines, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ, ενώ σε ήπια θετικό έδαφος είναι οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Grivalia Properties και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει με έμφαση η κίνηση της Ελλάκτωρ που ενισχύεται 6,14% με ανεβασμένο όγκο, πιθανότατα με φόντο τις εξελίξεις που δρομολογούνται για την αλλαγή ηγεσίας, την οποία ζητά η πλευρά των Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντση, ώστε να βγει από την εσωστρέφεια η εταιρεία.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου ορίστηκε η συνεδρίαση του δ.σ. της Ελλάκτωρ, προκειμένου να ορίσει νέο πρόεδρο, έπειτα από τις παραιτήσεις του κου Αναστασίου Καλλιτσάντση από το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ. και κου Δημητρίου Καλλιτσάντση από το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Ανοδικά επίσης στον Mid Cap κινούνται μετοχές όπως Intralot, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, MIG, ΚΛΜ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως CPI (+28,64%), Φιερατέξ, Centric, Quality & Reliability, Πλαστικά Θράκης και Profile, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν.