Συσσώρευση και στάση αναμονής με πολύ μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Συσσώρευση και στάση αναμονής με πολύ μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια από τις πλέον «ρηχές» και αδιάφορες συνεδριάσεις του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αξία συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, απόδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους. 

Η αγορά τηρεί ξεκάθαρη στάση αναμονής με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή, κάτι που όπως και να ''χει προκαλεί αναστάτωση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια σ'' όλη την επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα, υπάρχει και η αναμονή της εξόδου της χώρας στις αγορές με πενταετές ομόλογο (ίσως στις 29 Ιανουαρίου).

Η συνεδρίαση ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με τη χθεσινή, με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, τόσο σε επίπεδο δεικτών, όσο και μετοχών, ενώ ο τζίρος ήταν ελαφρώς υψηλότερος, λόγω κάποιων κινήσεων που έλαβαν χώρα στις δημοπρασίες. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή – leader της αγοράς, η Coca Cola HBC διακίνησε το μικρότερο όγκο σε όλο τον FTSE 25 με 8.210 τεμάχια! Και είναι ο τίτλος που μαζί με τον ΟΤΕ επηρεάζει το Γ.Δ. άνω του 10%!

Το θετικό είναι ότι – έστω και απολύτως αθόρυβα – ο Γενικός Δείκτης «χτίζει» καθημερινά ελαφρώς καλύτερα τεχνικά επίπεδα, δεδομένου ότι η σημερινή ήταν η 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με τις τέσσερις βεβαίως να είναι οριακά θετικές. Παράλληλα, το σημερινό ήταν το τρίτο σερί πανομοιότυπο κλείσιμο!

Την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630,17 μονάδες, την Τετάρτη στις 631,32 μονάδες, ενώ σήμερα έκλεισε στις 632,34 μονάδες με οριακή άνοδο 0,16%, σχεδόν στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 632,58 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 626,26 μονάδες, τρεις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,36 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10,6% του συνόλου ήταν πακέτα κυρίως στον ΟΤΕ. Ο FTSE 25 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13%, η Mid Cap έκλεισε με πτώση 0,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που πιέστηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, έκλεισε στις 389,10 μονάδες με άνοδο 0,54%.

Στις τράπεζες ότι έγινε ήταν αμιγώς trading, κάτι που έφερε στο τέλος τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές σε θετικό κλείσιμο, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπέρασαν και το 4%. Η Πειραιώς έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,61 ευρώ με νέα πτώση 1,29%, κλείνοντας για 10η συνεδρίαση πτωτικά στις έντεκα τελευταίε, ενώ έχει πέσει στην 32η θέση των αποτιμήσεων.

Η Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,01%, η Εθνική που έφτασε να υποχωρεί άνω του 4% έκλεισε στο +0,16%, ενώ η Alpha Bank που έχανε άνω του 3,50%, έκλεισε με άνοδο 0,62%. Στο χώρο των blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 1% οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Aegean Airlines και Fourlis, ενώ υποχώρησαν οι ΕΛΠΕ, Jumbo, Coca Cola HBC, Lamda Development, Ελλακτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap επικράτησαν οι πωλητές, όμως οι όγκοι και οι τζίροι, σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, στα περισσότερα χαρτιά. Πάντως, πιέστηκαν τίτλοι όπως Κρι Κρι, Intracom Holdings, Intralot, Κλουκίνας Λάππας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MIG και Τεχνική Ολυμπιακή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Attica Bank και Space Hellas.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα έδειξαν τίτλοι όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Αλουμύλ, Έλαστρον, Μύλοι Λούλοι, Attica Συμμετοχών και Ιατρικό Αθηνών, ενώ υποχώρησαν οι Προοδευτική, Κρέτα Φαρμ (-9,05%), Μουζάκης, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Profile, Frigoglass, Βιοκαρπέτ και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχωρούν.