Συνεχίζεται το sell off στην Wall - Απώλειες 700 μονάδων για τον Dow Jones

Συνεχίζεται το sell off στην Wall - Απώλειες 700 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, σηματοδοτώντας την χειρότερη εβδομάδα της αμερικανικής αγοράς από την κρίση χρέους το 2009, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος την Πέμπτη σημείωσε την χειρότερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του με απώλειες που άγγιξαν τις 1.200 μονάδες, κινείται εκ νέου πτωτικά κάτω από τις 25.000 μονάδες, με απώλειες 2,52%.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 2.913,36 μονάδες με απώλειες 2,20%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει νέα πτώση 1,58% στις 8.439,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Caterpillar (-3%), της Apple (-2,9%), ενώ πτώση 2% σημειώνουν οι μετοχές της Cevron και της Cisco Systems.

Αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, τα κρούσματα στη Νότια Κορέα ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 2.300, ενώ τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά καταγράφονται σε Λιθουανία, Νιγηρία και υποσαχάρια Αφρική. Ταυτόχρονα, η Κίνα ανακοίνωσε πως 44 κατέληξαν λόγω του κορονοϊού την Πέμπτη, ενώ καταγράφηκαν 327 νέα κρούσματα.

Στην Νότια Κορέα, η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motor ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε εργοστάσιο στην Ουλσάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε συνδικαλιστής.

Εκπρόσωπος της ένωσης των εργαζομένων της επιχείρησης είπε επίσης ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει περισσότερα στοιχεία για το κρούσμα.

Στην Ευρώπη, τα 32 έχουν φθάσει τα κρούσματα του Covid-19 που έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση. Δεκατέσσερις 14 από τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό στην Βαυαρία έχουν αποθεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.

Στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα κρούσματα είναι οκτώ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο νοσηλεύεται ένας άνδρας των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ 20 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό έχουν καταγραφεί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε καρναβαλική εκδήλωση στην περιοχή Χάινσμπεργκ.

Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου, ο «ασθενής μηδέν», από τον οποίο μεταδόθηκε αρχικά ο ιός, παραμένει άγνωστος.

Επιπλέον, νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Βαυαρία – πρόκειται για άνδρα που ήρθε σε επαφή με Ιταλό – στην Έσση και στο Αμβούργο.

Συνεχίζεται η πτώση για πετρέλαιο, χρυσό, πολύτιμα μέταλλα

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν για έκτη διαδοχική συνεδρίαση την έντονα πτωτική πορεία τους, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν κατακόρυφη μείωση της ζήτησης (λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερα ταξίδια, υπολειτουργία εταιρειών και εργοστασίων) για το «μαύρο χρυσό». Παράλληλα είναι εντυπωσιακό ότι πλήγμα δέχεται και ο χρυσός, που ανέκαθεν σε περιόδους κρίσης και ανησυχίας, λειτουργεί ως το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο. Συνάμα, πτώση καταγράφουν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα commodities και τα μέταλλα! 

Το αμερικανικό αργό διολισθαίνει κατά 2,95% στα 45,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχωρεί κατά 2,07% στα 50,70 δολάρια το βαρέλι. Πρωτύτερα, οι πιέσεις και στα δύο είδη πετρελαίου ήταν πολύ υψηλότερες. 

Ο χρυσός βρίσκεται επίσης σε πτωτική τροχιά υποχωρώντας κατά 1,24% στα 1.622 δολάρια ανά ουγγιά. Ο άργυρος καταγράφει πτώση 3,53% στα 17,035 δολάρια ο μετρικός τόνος και ο χαλκός υποχωρεί κατά 1% στα 2,599 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Η πλατίνα (λευκόχρυσος) υποχωρεί κατά 3,67% στα 872,75 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο υποχωρεί κατά 3,10% στα 2.627 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το φυσικό αέριο κινείται επίσης πτωτικά κατά 3,94% έχοντας κατέλθει στα 1,683 δολάριο ανά φυσική ατμόσφαιρα .