Επιλεκτικές κινήσεις πέριξ των 830 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Επιλεκτικές κινήσεις πέριξ των 830 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η κλιμάκωση των απωλειών σε διεθνείς δείκτες όπως DAX και CAC 40 που υποχωρούν άνω του 1%, αλλά και η έκθεση του οίκου Moody's που επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδέχεται να παραμείνει για καιρό στην κατηγορία «Β», μούδιασαν μερικώς την όποια προσπάθεια των αγοραστών να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη προς τις 840 μονάδες.

Γενικώς η συνεδρίαση είναι εξαιρετικά ρηχή, οπότε με λίγες συγκριτικά συναλλαγές καταγράφονται εναλλαγές στα πρόσημα τόσο σε κορυφαίες μετοχές του FTSE 25 όσο και στο Γενικό Δείκτη.

Το θετικό γύρισμα πρωτύτερα ήρθε πρωτίστως λόγω της απουσίας πωλητών παρά λόγω ισχυρών αγορών, κάτι που μαρτυράται από το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συναλλαγών. Πάντως, η αγορά – παρά τις εναλλαγές προσήμων - πιστοποιεί ότι στη ζώνη των 820-830 μονάδων εξαντλούνται οι ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης που είχε χαμηλό ημέρας στις 825,30 μονάδες είκοσι λεπτά μετά το άνοιγμα και υψηλό στις 839,97 μονάδες στις 13:12 μ.μ., πλέον διαπραγματεύεται στη γνώριμη περιοχή των 830 μονάδων με οριακή πτώση 0,12%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Θετικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Cenergy Hloldings, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ υποχωρούν άνω του 1% μετοχές όπως Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Μεταβλητότητα επικρατεί και στο χώρο του Mid Cap, όπου και εδώ οι συναλλαγές μειωμένες, αν και σε επιμέρους τίτλους υπάρχουν πονταρίσματα. Κέρδη καταγράφουν οι MIG, Intralot, Κρι Κρι, Quest Συμμετοχών, Attica Bank, MLS και Παπουτσάνης, ενώ υποχωρούν οι Πλαστικά Θράκης, Νηρέας, Intrakat, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, AVAX, Πλαίσιο και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύονται έναντι 70 που υποχωρούν.