Συνεχίζει πτωτικά αλλά κρατάει τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνεχίζει πτωτικά αλλά κρατάει τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η απουσία αγοραστών και η στάση αναμονής των ισχυρών, είναι παράγοντες που επιδρούν στην αγορά, η οποία αυτό το διάστημα ελέγχεται από τους λίγους πωλητές, χωρίς όμως να χάνει κρίσιμες στηρίξεις και χωρίς γενικά να αλλοιώνεται η ευρύτερη τεχνική εικόνα αλλά ούτε να πλήττεται η ψυχολογία.

Η αγορά – επαναλαμβάνουμε – βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο περιμένοντας το επόμενο διάστημα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και όλες τις άλλες εξελίξεις ώστε να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική.

Πάντως, οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι παρ' ότι δεν άλλαξαν την εικόνα του Χ.Α. αλλά ούτε των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών, εντούτοις οδηγούν σε νέο ράλι αποκλιμάκωσης όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Ο Μ. Ντράγκι λίγο πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ ρίχνει στην αγορά 20 δισ. ευρώ το μήνα, με στόχο να τονώσει την εμπιστοσύνη και να μετριάσει την αβεβαιότητα, σε μία συγκυρία που η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και οι ανησυχίες για το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο κυριαρχούν.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν πολύ κοντά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει ένα δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων που προχωράει η Κεντρική Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2016, ενώ αναμένεται η ομιλία του προέδρου, Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία του παρουσία ως επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να συσσωρεύει γύρω από τη ζώνη των 850 μονάδων που εσχάτως έχει γίνει βάση σταθεροποίησης. Ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 851 μονάδες με πτώση 0,68%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 38 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Large Cap ήπια ανοδικά κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΧΑΕ, ενώ πιέσεις άνω του 1% εξακολουθούν να καταγράφουν οι Aegean Airlines, Motor Oil, Εθνική, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy Holdings.

Πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, με τις Τεχνική Ολυμπιακή και Κέκροπας να υποχωρούν άνω του 3%, άνω του 2% χάνει η AVAX και άνω του 1% οι MIG, Ικτίνος, Πλαίσιο και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια μικρή κινητικότητα παρουσιάζουν τίτλοι όπως Βαράγκης, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Sato, Inform Λύκος, Frigoglass, Σελόντα, Attica Συμμετοχών κ.α., ενώ υποχωρούν οι Μπήτρος, Revoil, Ευρωσύμβουλοι, Trastor, Forthnet, Μουζάκης, Έλαστρον και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 68 που υποχωρούν.