Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωαγορές με ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού

Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωαγορές με ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο της απόφασηςΤραμπ να αναστείλει επ'' αόριστον τους δασμούς για τις μεξικάνικες εισαγωγές στις ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,8% και ολοκλήρωσε στις 378,27 μονάδες με όλους τους κλάδους του να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, στο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,59% και έκλεισε στις 7.372 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 ενισχύθηκε επίσης κατά 0,34% στις 5382 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 9.294 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 20.485 μονάδες. 

Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας (Whit Monday). 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του μέσω Twitter δήλωσε ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη» πως το Μεξικό θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική Αμερική, την ώρα που οι δύο γειτονικές χώρες εμφανίζονται να έχουν φτάσει σε συναίνεση. «Το Μεξικό δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, διαπραγματευτής στο εμπόριο με την Κίνα, δήλωσε στο CNBC ότι ο Τραμπ θα αποφασίσει αν θα εφαρμόσει περισσότερους φόρους στην Κίνα μετά από συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, τον Ιούνιο.

Οι ηγέτες της G-20 δήλωσαν ότι οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν εντατικοποιηθεί, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά σταμάτησαν να ζητούν λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.