Συνέχεια της αντίδρασης στις αγορές και το ΧΑ

Συνέχεια της αντίδρασης στις αγορές και το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η εξομάλυνση και η γενικευμένη αντίδραση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς μετά το χθεσινό εξαιρετικά δυνατό ράλι, σήμερα κινήθηκαν εκ νέου οι ασιατικοί δείκτες, δίνοντας θετική κατεύθυνση και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο «χτίζει» στη χθεσινή αντίδραση, προσπαθώντας να κατοχυρώσει εκ νέου τη ζώνη των 920 μονάδων.

Θυμίζουμε πως χθες οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύθηκαν έως και 1,81% (DAX), ενώ αξιοσημείωτο ράλι «επιστροφής» έκαναν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, τακτοποιώντας σε εντυπωσιακό βαθμό το... gap που είχε δημιουργηθεί από την πτώση – διόρθωση της περασμένης εβδομάδας.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 1,44% ή 410 μονάδες με κλείσιμο στις 28.810, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,62% στις 3.301 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,09% στις 9.467 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ!

Είναι σαφές ότι διεθνώς γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης και ψυχραιμότερης προσέγγισης σ' ό,τι αφορά τους φόβους από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού, προερχόμενου από την Κίνα, μολονότι οι εξελίξεις «τρέχουν» και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το εξαήμερο της διόρθωσης χθες αντέδρασε σε ποσοστό 1,47%, ενώ σήμερα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται εκ νέου σε ποσοστό 0,71%, έχοντας φτάσει στις 923 μονάδες. Είναι θετικό ότι ο κεντρικός δείκτης απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδα κομβικά για την ψυχολογία της αγοράς.

Η αξία συναλλαγών που χθες ενισχύθηκε λίγο φτάνοντας στα 69,6 εκατ. ευρώ, σήμερα κινείται σε ήπιο τέμπο, έχοντας φτάσει στα 13 εκατ. ευρώ.

Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει την αντίδραση αποκατάστασης, εξισορρόπησης και τακτοποίησης, πάντα σε συνδυασμό με το ευρύτερο κλίμα των διεθνών αγορών. Συνάμα, ακόμη και μια μικρή διαφοροποίηση, το Χ.Α. τη… χρωστάει, δεδομένου ότι «πλήρωσε» το… μάρμαρο της διεθνούς εξάρτησης, σε μια συγκυρία με αναβαθμίσεις, έξοδο στις αγορές και πολλά άλλα θετικά νέα…

Στο χώρο του Large Cap η εικόνα είναι καλή, καθώς μόνο η ΔΕΗ κινείται σε ήπια πτωτικά, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.

Θετικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap όπου ξεχωρίζουν τίτλοι όπως AVAX, Autohellas, Intrakat, Κέκροπας, Intracom Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, MIG και Κρι Κρι. Στην ευρύτερη αγορά και στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, κάποια κινητικότητα συναντάται σε τίτλους όπως Ιντερτέκ, Παπουτσάνης, MLS και Space Hellas, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 62 μετοχές ενισχύονται έναντι 14 που υποχωρούν.