Συνέχεια συσσώρευσης μεταξύ 855 - 860 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια συσσώρευσης μεταξύ 855 - 860 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας κινήθηκε σταθεροποιητικά, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα της προηγούμενης, χωρίς δυναμική υπέρβασης, αλλά και χωρίς να χάνει κρίσιμα τεχνικά σημεία.

Παρότι το κλίμα διεθνώς είναι πολύ βελτιωμένο, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση επανεκτίμησης δεδομένων και συσσώρευσης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως εντός του 2019.

Παράλληλα, η αγορά με το πρότερο ράλι του +46% του πρώτου 7μήνου έχει προεξοφλήσει οτιδήποτε θετικό έχει λάβει χώρα έως τώρα σε εγχώριο επίπεδο, οπότε αναμένει νέους ισχυρούς καταλύτες, ίσως από μια ενδεχόμενη αναβάθμιση προσεχώς.

Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά ήπιες διακυμάνσεις λαμβάνουν χώρα και στα διεθνή χρηματιστήρια το τελευταίο διήμερο, αρχής γενομένης από το χθεσινό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street, αλλά και τη σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών.

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων τριών συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας ήταν η αύξηση της αξίας συναλλαγών στο Χ.Α. με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα που ο τζίρος έφτασε στα 74,22 εκατ. ευρώ, όμως σήμερα υπάρχει σημαντική καθίζηση, ενδεικτικό της στάσης αναμονής των ισχυρών.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 858 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, με το τζίρο μόλις στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται ήπια πτωτικά. Απώλειες άνω του 1% στον Large Cap έχουν μόνο οι ΕΛΠΕ, Viohalco και Ελλάκτωρ, ενώ ανεπαίσθητα θετικά κινούνται μόνο οι Titan και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap μετά την αντίδραση Τρίτης και Τετάρτης, χθες και σήμερα επανήλθαν οι πιέσεις στην MLS η οποία υποχωρεί κατά 4,89% ενώ χθες υποχώρησε κατά 5,64%, με τον προβληματισμό να είναι έντονος για τη συνέχεια. Θετικά κινούνται στον Mid Cap οι Νηρέας, AVAX, Quest, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή και Έλτον, ενώ υποχωρούν οι Intralot, Profile, Ικτίνος, Attica Bank, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης και MIG. Στο σύνολο της αγοράς 28 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.