Συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την υπέρβαση στο Χρηματιστήριο

Συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την υπέρβαση στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση τακτικής προσαρμογής σε δείκτες και μετοχές, αφομοίωσης κεκτημένων, συσσώρευσης αλλά και επιλεκτικών κινήσεων τόσο στον FTSE 25 όσο και στις χαμηλότερες αποτιμήσεις ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κρατά με ευκολία τη ζώνη των 850 -855 μονάδων, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την προσπάθεια υπέρβασης σε υψηλότερα επίπεδα. 

Η συνεδρίαση εκτυλίχθηκε σ'' ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, με τον Dow Jones να υπερβαίνει μετά από πολλές συνεδριάσεις το όριο των 27.000 μονάδων και τους S&P 500 και Nasdaq να μην απέχουν πλέον πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους! Το νέο θετικό άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών «τράβηξε» και την Ευρώπη υψηλότερα, με τον DAX πλέον να κινείται και πάνω από τις 12.600 μονάδες!

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 858,16 μονάδες με άνοδο 0,27%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 862,80 μονάδες και χαμηλό στις 853,01 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,57 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 22,33 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.138,12 μονάδες με οριακή άνοδο 0,19%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 824,65 μονάδες με άνοδο 0,26%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.202,62 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,85%.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «με τα κοντινά χάσματα κλείσαμε. Η αγορά πλέον δοκιμάζει τις ισχυρές αντιστάσεις που είναι τόσο στις 865 όσο και στις 875 μονάδες που είναι η ισχυρότερη».
Κλειδί αλλά και πρωταγωνιστής της αγοράς τελευταία είναι ο τραπεζικός κλάδος που είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει επίπεδο την αγορά και να την οδηγήσει εκ νέου τόσο στα προηγούμενα υψηλά της, δηλαδή στη ζώνη των 900 μονάδων, όσο και πολύ υψηλότερα.

Ο κλάδος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αρχίζει και βλέπει φως στο τούνελ του «καθαρισμού» του χαρτοφυλακίου του, με το σχέδιο Ηρακλής να τυχαίνει θετικής αποδοχής από ισχυρούς ξένους οίκους που εκφράζονται – για πρώτη φορά τόσο – θετικά για ένα σχέδιο στις τράπεζες. Και σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν αποκλείεται αυτό το σχέδιο σταδιακά να φέρει και την πρώτη αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης προσεχώς.

Σήμερα στις τράπεζες έλαβε χώρα εμφανέστατη συσσώρευση και τακτική προσαρμογή, εν μέσω μικρών διακυμάνσεων και μικρού ρίσκου. Αμετάβλητη η Πειραιώς, μόλις στο -0,06% η Alpha Bank, στο +0,34% η Eurobank και +0,80% η Εθνική.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 2% είχε η Σαράντης και άνω του 1% οι ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ και Fourlis. Στον αντίποδα, σε αρνητική τροχιά έκλεισαν οι Titan, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Coca Cola HBC, Cenergy Holdings, Aegean Airlines και EXAE.

Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με άνοδο, συνεχίζοντας τη βελτίωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Κατ'' αρχήν ανακόπηκαν οι πιέσεις στην MLS που όλες τις τελευταίες ημέρες έχει κατακρημνιστεί σε χαμηλά πολλών ετών, με τον τίτλο σήμερα να κλείνει με άνοδο 3,38% στα 1,8350 ευρώ με όγκο 50,7 χιλ. τεμάχια και την αποτίμηση στα 22,78 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η Κέκροπας ενισχύθηκε κατά 4,50%, η Κρι Κρι +3,96%, AVAX +3,29%, Νηρέας +2,31%, MIG +1,52%, Ικτίνος +1,88%, Τεχνική Ολυμπιακή +1,34% κ.λπ. Με πτώση έκλεισαν μετοχές όπως AS Company, ΙΑΣΩ, Intralot, Intracom Holdings, Intrakat και Profile. Για την τελευταία, ήταν η 4η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση.

Στην ευρύτερη αγορά, με κέρδη έκλεισαν οι Αλουμύλ, Μοτοδυναμική, Frigoglass, Κλωστ. Ναυπάκτου, Reds, Quality & Reliability, Δρομέας, Ιντερτέκ και Ελγέκα. Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως CPI, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Trastor, Sato, Κορδέλλου, Lavipharm, Περσεύς, Μουζάκης, Forthnet και Κυριακούλης. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 50 μετοχές σε άνοδο και 52 σε πτώση.