Στο υψηλότερο σημείο μετά τις εκλογές έκλεισε το Χρηματιστήριο

Στο υψηλότερο σημείο μετά τις εκλογές έκλεισε το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο υψηλότερο σημείο μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καλύπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες το «ρήγμα» από την πρόσφατη μετεκλογική διόρθωση, φλερτάροντας πλέον ξεκάθαρα με τη διάσπαση της ευρύτερης ζώνης των 890 – 900 μονάδων.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων και μόλις 9 μονάδες χαμηλότερο από το υψηλό τεσσεράμισι ετών και τις 894,66 μονάδες, επίπεδο που το Χ.Α. βρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών, δηλαδή την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Μολονότι το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αλλά και στις αγορές ομολόγων άλλαξε και μάλιστα απότομα μετά τις δηλώσεις Mario Draghi το απόγευμα, εντούτοις το Χ.Α. κράτησε την πλειονότητα των κερδών του, παρ'' ότι βγήκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις σε πολλά χαρτιά που είχαν κέρδη.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλάζοντας, ωστόσο, το μελλοντικό της guidance και ανοίγοντας τον δρόμο σε μια μελλοντική νομισματική χαλάρωση, όμως ο κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να περιορίσει τις αυξημένες προσδοκίες, όντας ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά το απόγευμα με το σημαντικότερο ευρωπαϊκό δείκτη, τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης να γυρνάει από σταθεροποιητικά σε πτώση 1,50%, ενώ πτωτικά κινούνται και οι υπόλοιποι δείκτες. Παράλληλα, σταμάτησε και το ράλι στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να γυρνούν θετικές.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. κράτησε την πλειονότητα των κερδών του ενώ η συνεδρίαση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, με αυξημένους όγκους και τζίρους, εναλλαγές χαρτοφυλακίων, καινούριους πρωταγωνιστές αλλά και σαφείς κινήσεις «κλειδώματος» κερδών που είναι άλλωστε και η πεμπτουσία της ενασχόλησης με την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 885,99 μονάδες με άνοδο 1,33%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 876,42 μονάδες (+0,24%) περίπου 40 λεπτά μετά το άνοιγμα, ενώ είχε υψηλό στις 892,37 μονάδες (+2,06%) γύρω στις 15:30 μ.μ.

Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα έχει κάνει καλή συσσώρευση πέριξ της ζώνης των 870 και 880 μονάδων, αναζητώντας το κάτι παραπάνω είτε από πλευράς τζίρου, είτε από πλευράς ειδησεογραφίας για να κάνει κάτι καλύτερο. Οι διαρροές και τα δημοσιεύματα περί αναβαθμίσεων λοιπόν, έδωσαν μια παραπάνω ώθηση, οδηγώντας πλέον το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 880 μονάδες και μια ανάσα από τα υψηλά 4,5 ετών ξανά… 

Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε στα 76,79 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 4-5 συνεδριάσεων, ενώ τράπεζες και blue chips κυριάρχησαν, εν αντιθέσει με τον Μid Cap που μετά το ανοδικό σερί σήμερα διόρθωσε κατά 0,59%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.191,84 μονάδες με άνοδο 1,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 775,24 μονάδες με άνοδο 2,38%. Στις τράπεζες, κυριάρχησε η Εθνική με άνοδο 3,45%, η Eurobank +2,60%, Πειραιώς +2,19% και Alpha Bank +1,62%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, μειώθηκαν σημαντικά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη σε κάποια χαρτιά, αλλά η πλειονότητα των τίτλων κράτησε το θετικό της πρόσημο, καθώς σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, Cenergy Holdings, ΔΕΗ (προέρχονταν από τριήμερο ράλι +28%), Σαράντης και Aegean Airlines.

Στον αντίποδα, η Fourlis έκλεισε με άνοδο 6,30%, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Titan, Lamda Development και Jumbo, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Η Ελλάκτωρ, μετά το +3,79% της Τρίτης και το +3,41% της Τετάρτης έφτασε να κερδίζει κοντά στο 4% και σήμερα, όμως στο φινάλε έκλεισε με άνοδο 1,18% στα 2,15 ευρώ, που είναι νέα υψηλά τεσσάρων και πλέον ετών!

Ο λόγος της ώθησης, είναι η αύξηση της βαρύτητας από 57,51% σε 61,67% στο δείκτη FTSE Global Small Cap Index, όπως ανακοίνωσε χθες ο οίκος FTSE Russel. Η αύξηση της στάθμισης της μετοχής στο δείκτη οφείλεται λόγω της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με τη θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, η οποία από την περασμένη Δευτέρα έπαψε να διαπραγματεύεται.

Στο χώρο του Mid Cap βγήκαν ρευστοποιήσεις και μάλιστα εμφατικές σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην Intralot που παρ'' ότι κέρδιζε άνω του 4% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε με διόρθωση 4,58%, δεδομένου ότι προέρχονταν από διήμερο κερδών 10%. Πτώση άνω του 3% είχε η Πλαίσιο, άνω του 2% υποχώρησαν οι Intrakat, Νηρέας και Κέκροπας, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Ικτίνος και AS Company.

Κέρδη (+3,68%) είχε για άλλη μια φορά η AVAX, στο +2,80% η Attica Bank, +1,17% η Παπουτσάνης και +1,61% η Έλτον. Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα έδειξαν τίτλοι όπως Pasal, Ελγέκα, Unibios, Ίλυδα, Inform Λύκος, ΑΕΓΕΚ και Περσεύς, ενώ υποχώρησαν οι Βιοκαρπέτ, Forthnet, Moda Bagno, Space Hellas, Centric, ΕΚΤΕΡ και Αττικές Εκδόσεις. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.