Στο πράσινο οι ευρωαγορές με την ανησυχία για την Ουκρανία να παραμένει

Στο πράσινο οι ευρωαγορές με την ανησυχία για την Ουκρανία να παραμένει

Με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται πάντοτε στραμμένη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ευρωαγορές συνεχίζουν τη συνεδρίαση της Τρίτης με άνοδο, μετά τις χθεσινές απώλειες.  Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,35% στις 467,15 μονάδες. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +1,8% με κέρδη 273 μονάδων, ο γαλλικός CAC ενισχύεται 1,54% και ο βρετανικός FTSE κερδίζει 0,72%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,83% και 484 μονάδες.

Τη σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των συζητήσεων στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Οι ΗΠΑ διέταξαν τη Δευτέρα το κλείσιμο της πρεσβείας τους στο Κίεβο και διέταξαν τη μετεγκατάσταση του προσωπικού στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, επικαλούμενη τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων» στα σύνορα της Ουκρανίας.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αναταραχή από την περασμένη εβδομάδα, τόσο εξαιτίας της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη όσο και λόγω των ανησυχιών ότι η FED θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, μετά τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό από το 1982.
Στο μέτωπο των μάκρο, μια έκτακτη εκτίμηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα Τρίτη, μαζί με τα στοιχεία για την απασχόληση και το εμπόριο του Δεκεμβρίου για το μπλοκ των 27.