Στο "κόκκινο" οδηγεί και τη Wall η "βουτιά" του πετρελαίου

Στο "κόκκινο" οδηγεί και τη Wall η "βουτιά" του πετρελαίου

Απώλειες, περιορισμένες σε σχέση με πριν, συνεχίζουν να καταγράφουν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και στα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη οδήγησαν τον S&P στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014 και τον Dow Jones σε πτώση που ξεπέρασε τις 560 μονάδες. 

Ο Dow Jones Industrial υποχωρεί 2,2% (348 μονάδες) στις 15.669, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,8% (33 μονάδες) στις 1.848 μονάδες, "φλερτάροντας" με την τέταρτη χειρότερη μηνιαία απόδοση από το 1987, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο μήνας.  

Παράλληλα, ο Nasdaq Composite καταγράφει πτώση 0,09% (40 μονάδες) στις 4.437 μονάδες. 

"Η ελπίδα που δημιουργήθηκε από τα χθεσινά οριακά κέρδη εξανεμίστηκε από την πτώση των χρηματιστηρίων στην Ασία. Με κάθε ανάκαμψη να ακολουθείτε από βαθύτερη πτώση, οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικοί καθώς είναι ολοένα και πιο δύσκολο να προσδιοριστεί τι θα συμβεί στη συνέχεια", ανέφερε στο marketwatch η Rebecca O'Keeffe, της Interactive Investor. 

Το αργό έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, με το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου που έληξε σήμερα να υποχωρεί κάτω απο τα 27 δολάρια. 

Στα άλλα επιχειρηματικά νέα, οι μετοχές της IBM καταγράφουν πτώση 5%, έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες μετά τη λήξη της συνεδρίασης. 

Παράλληλα, η Goldman Sachs υποχωρεί 2,5%, με τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο να δέχονται "πλήγμα" από το πρόστιμο που της επιβλήθηκε σχετικά με την πώληση ενυπόθηκων ομολόγων κατά την περίοδο που προηγήθηκε της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της.

H Shell καταγράφει απώλειες 5,8%, έχοντας προειδοποιήσει πως τα κέρδη της μπορεί να είναι έως και 50% μειωμένα εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν πάνω από 2%, ενώ στην Ασία τα χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, με τον Nikkei να υποχωρεί 3,7%, μπαίνοντας πλέον σε bear market.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκε το Δεκέμβριο κατά 0,1%. Αντίθετα, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1%, έχοντας αυξηθεί κατά 0,2% για τρεις διαδοχικούς μήνες. Για την περίοδο του δωδεκαμήνου έως το Δεκέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012.

Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες για το Δεκέμβριο μειώθηκαν 3,9%, ενώ οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν 2,5%, με το εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος να διατηρείται πάνω από το 1 εκατομμύριο.