Στην «κατιούσα» οι ευρωαγορές υπό το φόβο του Brexit

Στην «κατιούσα» οι ευρωαγορές υπό το φόβο του Brexit

Καθοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Βρετανία μετά την «επιβίωση» της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι από την πρόταση μομφής εναντίον της από τους Εργατικούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν, η Τερέζα Μέι επιβίωσε της πρότασης μομφής που κατέθεσαν εναντίον της οι Εργατικοί. Μάλιστα, συσπείρωσε το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις -το ένα τρίτο και πλέον της οποίας την είχε εγκαταλείψει μόλις μία ημέρα νωρίτερα, καταψηφίζοντας τη συμφωνία της με την ΕΕ...- αλλά και τους Βορειοϊρλανδούς συμμάχους της του DUP.

Μετά τη διαδικασία, η Τερέζα Μέι παρότρυνε τους ηγέτες των άλλων κομμάτων να προχωρήσουν σε συνομιλίες σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο της συμφωνίας του Brexit.

Το αποκαλούμενο Plan B αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναμένουν ότι θα προωθηθεί παράταση του Αρθρου 50, μετά τις 29 Μαρτίου.

Ακόμη, τις αγορές παγκοσμίως επηρεάζουν και οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει να κλειστεί μια νέα διμερής συμφωνία για το εμπόριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Τσαρλς Γκράσλεϊ.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,57% στις 348.53 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,52% στις 6.819 μονάδες ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκεται και ο DAX της Γερμανίας που χάνει κατά 0,94% στις 10.821 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει και ο CAC 40 που σημειώνει πτώση ύψους 0,77% στις 4.772 μονάδες.

Στην περιφέρεια, καθοδικά κινείται η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,83% στις 19.315 μονάδες, όπως και η Ισπανία όπου ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες ύψους 0,51% στις 8.848 μονάδες.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που χάνει κατά 0,08% στις 4.989 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση ενώ παράλληλα μελετά άλλους τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η κινεζική Huawei από τους προσεχείς διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία, γράφει η Handelsblatt.