Στη ζώνη των 775 μονάδων το Χ.Α. στην πρεμιέρα του Μάη

Στη ζώνη των 775 μονάδων το Χ.Α. στην πρεμιέρα του Μάη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ήπια ανοδικά κινείται στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου το ελληνικό χρηματιστήριο, βρίσκοντας στήριξη από κάποια blue chips που ξεχωρίζουν με έμφαση, όπως Coca Cola HBC, Grivalia Properties, ΔΕΗ και ΟΛΠ. Διεθνώς, η τρέχουσα συγκυρία είναι περίοδος χαμηλών πρωτοβουλιών και μερικής στάσης αναμονής, δεδομένου ότι οι αγορές όλο το 4μηνο έχουν καταγράψει εξαιρετική πορεία.

Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες όπως S&P 500 και Nasdaq την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, επιβεβαιώνοντας ότι το πιο μακροχρόνιο και «γεμάτο» bull market της ιστορίας είναι σε ισχύ, ενώ και ο Dow Jones απέχει ελάχιστα από το απόλυτο ρεκόρ του.

Εξαιρετικά είναι και τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές που στο πρώτο 4μηνο του 2019 υπερκάλυψαν πλήρως τις απώλειες που είχαν τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, βάζοντας πλώρη επίσης για τα υψηλά τους.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς δεν είχε ακολουθήσει το bull market, είχε εντυπωσιακά κέρδη το πρώτο 4μηνο του έτους, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 26,08% - υποσκελίζοντας εντελώς τις απώλειες όλου του 2018 – ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο περί το 45,25%.

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη και του Απριλίου, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,19%, ο FTSE 25 κέρδισε 6,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 15,64% συνεχίζοντας το ράλι του.

Το κλείσιμο του Απρίλη έγινε πολύ κοντά στα υψηλά δέκα μηνών δείχνοντας ανθεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι εύλογα στις 5-6 τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα παρατηρήθηκε κάποια εύλογη κόπωση.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι τάσεις στο ταμπλό είναι μεικτές, κάτι που αποτυπώνεται και στο Γενικό Δείκτη που διαπραγματεύεται στις 774 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ κινούμενη σε ήπιο τέμπο συγκριτικά με τις επιδόσεις του Απριλίου.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,45 εκατ. ευρώ, με τις Εθνική και ΟΤΕ να διακινούν πάνω από το 1/3 του συνολικού τζίρου.

Όπως προαναφέρθηκε, ξεχωρίζουν σήμερα κάποια blue chips όπως Coca Cola HBC (+3,07% λόγω καλών αποτελεσμάτων), ΔΕΗ (+4,76% καθώς είχε πιεστεί πολύ πρόσφατα), ΟΛΠ (νέα υψηλά 15ετίας με εξαιρετικά αποτελέσματα) και Grivalia Properties +2,65% λόγω της συγχώνευσης με τη Eurobank).

Στις τράπεζες, η εικόνα είναι αδιάφορη χωρίς ιδιαίτερο στίγμα, ενώ σε αρνητικό έδαφος στον FTSE 25 είναι μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Alpha Bank.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει η AVAX με άνοδο κοντά στο 7%, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Attica Bank, Intralot, Νηρέας, Κλουκίνας Λάππας, Κρι Κρι, Cenergy Holdings, AS Company κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 46 μετοχές σε άνοδο και 43 σε πτώση.