Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ξεκάθαρο πλεονέκτημα των πωλητών ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και για το ελληνικό. Κλειστή μεν η Wall Street (Labor Day), αλλά με το ενιαίο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να δέχεται χτύπημα από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ, μετά την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Gazprom, δοκιμάζοντας τιμές σε νέα χαμηλά 20 ετών, έναντι του δολαρίου και με εκρηκτικό άλμα τιμών στην ενεργειακή αγορά.

Αναλυτές επισημαίνουν «βαριά σύννεφα στο διεθνές σκηνικό, με εμφανές το πέρασμα του οικονομικού πολέμου ΕΕ - Ρωσίας σε επόμενη, πιο σκληρή, φάση και με επίκεντρο την ενέργεια».

Με τις Βρυξέλλες να απαντούν ότι «το τεχνικό πρόβλημα στον Nord Stream 1 είναι πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα».

«Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη δεν θα ξαναρχίσουν πλήρως, έως ότου η ‘συλλογική Δύση’ άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, για την εισβολή της στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον διαφαινόμενο στασιμοπληθωρισμό, αφήνουν στην ΕΚΤ μόνο οδυνηρές επιλογές, που δεν αποκλείεται να αυξήσουν τον «πόνο» για τους επενδυτές και τις αγορές».

«Θα είναι ένας πολύ ψυχρός χειμώνας για τις παγκόσμιες μετοχές», όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές που συμμετείχαν δημοσκόπηση του Reuters.

«Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου και το ρεκόρ του 9,1% θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα των ‘γερακιών’ για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης στις 8 Σεπτεμβρίου και τα «περιστέρια» θα πρέπει να δώσουν μάχη για να υποβαθμίσουν την κίνηση σε 50 μονάδες βάσης», όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters.

«Οι κίνδυνοι υπερτερούν των θετικών καταλυτών για τη συνέχεια», τονίζει η Deutsche Bank, ενώ η BofA παραμένει «bearish» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας νέα πτώση για τον Stoxx 600, στις 390 μονάδες, έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνουν funds του εξωτερικού, κατοχυρώνοντας κέρδη και αναζητώντας χαμηλότερο ρίσκο στα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης της ευρωζώνης. Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων καθιστά τα ομόλογα αυτά πιο ελκυστικά, από τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία εντείνει αυτή την πίεση».

Σε αυτό το περιβάλλον, που προφανώς λειτουργεί υπέρ των «short», οι λιγότεροι αγοραστές δεν δείχνουν να διαθέτουν και πολλές εναλλακτικές. Το «stock picking» παραμένει η κυριότερη, με εμφανή τα αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «o εν εξελίξει σχηματισμός παραπέμπει σε ότι συνέβη τον φετινό Ιούνιο, όταν η πτώση βρήκε ένα πρώτο επίπεδο υποστήριξης προς τις 815 μονάδες. Το πτωτικό σενάριο είναι, επί του παρόντος, κυρίαρχο, καθώς και οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματά τους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης, έως ότου εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Η συρρίκνωση του τζίρου και η μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή ένδειξη, κάποιας προσωρινής παύσης της έντασης των πωλήσεων, πριν την έναρξη μιας ανοδικής διόρθωσης».

Πλούσιο το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων και προγραμματισμένων ανακοινώσεων την εβδομάδα που ξεκίνησε. Εκτός από την συνεδρίαση της ΕΚΤ (8/9) ξεχωρίζει η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Τετάρτη 7/9, 12.00).

Κατά τα λοιπά: Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 12 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αύριο Τρίτη. Την Τετάρτη η μετοχή της Μπλε Κέδρος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,0824 ευρώ), την Παρασκευή η μετοχή της Κτήμα Λαζαρίδη θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,03 ευρώ) και η Ideal holdings χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (0,07 ευρώ).

Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των Fourlis και ΔΕΗ (Τρίτη μετά το κλείσιμο) της Quest και της Autohellas (Τετάρτη μετά το κλείσιμο) η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ (Πέμπτη 16.00) και το εξάμηνο των Σαράντη και Ανδρομέδα (Πέμπτη 8/9). Η έκβαση όλων αυτών των γεγονότων δημιουργεί αντίρροπες τάσεις και θα φορτίσει με διακύμανση τις αγορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον φετινό Σεπτέμβριο δεν θα πλήξουμε”.

«Το ‘σκάκι’ μεταξύ Πούτιν και Ευρώπης συνεχίζεται, χωρίς να μπορούμε να στοιχηματίσουμε αν έχουμε σύντομα λήξη. Ο χειμώνας είναι κοντά και από αυτόν εξαρτώνται πολλά», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με περισσότερη αβεβαιότητα, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, λόγω του κλεισίματος του αγωγού Nord Stream, εξέλιξη που αυξάνει το μακροοικονομικό ρίσκο. Σε αυτό το πλαίσιο θα περιμέναμε αρκετή μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες, με πιθανή στήριξη από τα υγιή μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται την Τετάρτη», αναφέρει η Piraeus Sec.

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε περιλαμβάνει και την συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη), όπου αναμένεται αύξηση επιτοκίων κατά 75μβ. Στο εσωτερικό, ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου με μεγαλύτερη βαρύτητα στη ΔΕΗ (Τρίτη μ.σ.). Πέραν αυτών, οι εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Για τον ΓΔΧΑ, προσαρμόζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών για το επόμενο διάστημα μεταξύ των 870 και 790 μονάδων. Κλειστή σήμερα η αγορά των ΗΠΑ» σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Από την άλλη, η Morgan Stanley επισημαίνει πως “παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, η ελληνική οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος, με την ανάπτυξη να αγγίζει το 6,1%”.

Η Eurobank αποτελεί την κορυφαία επιλογή της και δίνει νέα τιμή - στόχο στα 1,06 ευρώ, από 0,95 ευρώ πριν. Για τη Alpha Bank η τιμή - στόχος είναι στα 1,07 ευρώ, από 0,96 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,28 ευρώ, από 1,12 ευρώ πριν.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 527,04 μονάδες (-2,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 530,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,95%.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που υποχώρησε μέχρι τις 828,13 μονάδες (-1,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 829,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,83%.

Ο τζίρος στα 70 εκατ., από τα οποία τα 25,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο ΑΔΜΗΕ (+1,69%) και αμετάβλητος ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από την πλευρά των “ηττημένων”, οι μεγαλύτερες απώλειες για TITC (-3,74%), ΕΥΔΑΠ (-4,64%), ΒΙΟ (-3,79%), ΕΛΧΑ (-3,65%) και ΜΥΤΙΛ (-5,45%)

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 96 πτωτικών και 16 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-4,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021 €0,28 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,266 ανά μετοχή).