Στάση αναμονής στη Wall ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος

Στάση αναμονής στη Wall ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος

Απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις ριψοκίνδυνες κινήσεις ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία για το αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ στην αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες κινούνταν σε θετικό έδαφος, το κλίμα άλλαξε μετά από δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το Brexit να προηγείται, γεγονός που ανησύχησε τους επενδυτές.

Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της κατάθεσης της επικεφαλής της Fed κ. Janet Yellen στην επιτροπή της Γερουσίας που ειδικεύεται στα τραπεζικά θέματα.

Σε αυτό το κλίμα, ο  βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 50,30 μονάδες (0,26%) κινούμενος στις 17.781 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημειώνει απώλειες 7,82 μονάδων (0,16%) βρίσκεται στις 4.836 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 2,39 μονάδες (0,10%) και κινείται στις 2.087 μονάδες.

Στο μέτωπο των μάκρο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Φεβρουάριο του 2007. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Μάιο σε προσαρμοσμένο εποχικό επίπεδο στα 5,53 εκατ.

Η ετήσια αύξηση από πέρυσι έφτασε το 4,5% που είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τον Φεβρουάριο του 2007. Οικονομολόγοι του Marketwatch που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει πως το μέγεθος αυτό θα έφτανε τα 5,55 εκατ.

Χθες η κ. Yellen είχε προειδοποιήσει ότι το Brexit ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις ενώ σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed είπε πως η προσεκτική προσέγγιση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων χαρακτηρίζεται «κατάλληλη», δικαιολογώντας την αργή αυτή στάση δικαιολογημένη λόγω των μικτών ενδείξεων για την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη το 2016.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla Motors Inc. κάνει βουτιά 8,41% μετά την είδηση πως η εταιρεία προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία SolarCity Corp, η μετοχή της οποίας κερδίζει 9,77%. Σημειώνεται πως και στις δύο εταιρείες, κορυφαίος μέτοχος είναι ο Elon Musk γεγονός που δημιουργεί ένα είδος «σύγχυσης» στην αγορά.