Σοκ και δέος με αύξηση 50% στο φυσικό αέριο και 34% στο ρεύμα – Εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές

Σοκ και δέος με αύξηση 50% στο φυσικό αέριο και 34% στο ρεύμα – Εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές

Σενάρια τρόμου για τις τιμές στην ενέργεια το επόμενο διάστημα, πλανώνται πάνω από την αγορά, μετά και την εκτίναξη πάνω από 50% στο φυσικό αέριο και κατά 34% στο ρεύμα μέσα σε μια ημέρα, προϊδεάζοντας για τα χειρότερα. Τα στοιχεία από το χρηματιστήριο ενέργειας τρομάζουν. Το ρεύμα αύριο θα πωλείται στην χονδρεμπορική αγορά στα 235 ευρώ η μεγαβατώρα από 175 ευρώ χθες. Τα παραπάνω θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια του Μαρτίου και του Απριλίου.

Το τρενάκι του τρόμου είναι εδώ, με το μπρεντ να βρίσκεται μια ανάσα από τα 105 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση μέχρι και 52%, να φτάνει μέχρι και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρεί τώρα στα 133 ευρώ. Αν έχει κάποια αξία η «φωτογραφία της στιγμής», δηλαδή οι προβλέψεις των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο αέριο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές δίνουν τιμές σταθερά στα... 120 ευρώ/ MWh μέχρι και τις αρχές του 2023. Αποκλιμάκωση φαίνεται από το β εξάμηνο του 2023, στα 64 ευρώ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη μήνα, τον Μάρτιο, με λογαριασμούς – φωτιά, τον έβδομο συνεχόμενο με τιμές στα ύψη από τότε που χόντρυνε η κρίση, το χειρότερο όμως είναι τι θα συμβεί από τον Απρίλιο και μετά. Και αυτό, καθώς τα υψηλά επίπεδα στα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν και να παραμείνουν οι τιμές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα γίνει αισθητή στα τιμολόγια του Απριλίου και των επόμενων μηνών. Ούτως ή άλλως, οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρηση των υψηλών τιμών για ολόκληρο το 2022.

Κρίνοντας από την μέχρι τώρα εικόνα, οι χρεώσεις των τιμολογίων που θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τις επόμενες εβδομάδες θα είναι υψηλότερες από εκείνες του Φεβρουαρίου και σταθερά 300% πάνω απ’ ότι τέτοια εποχή πέρυσι.

Τον τόνο αναμένεται να δώσουν και πάλι τα 400άρια και 500άρια, τα οποία μένει να φανεί πόσο θα μειωθούν κατόπιν των επιδοτήσεων, τις οποίες επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση. Δίχως κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα φτάσουν το τιμές στο αέριο, εντούτοις με τα σημερινά δεδομένα, προκύπτει για παράδειγμα ότι ένα τυπικό νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει 445 ευρώ για ρεύμα στον τετραμηνιαίο εκκαθαριστικό του Μαρτίου, έναντι 438 ευρώ που είχε πληρώσει καταναλωτής με τα ίδια χαρακτηριστικά στον εκκαθαριστικό του Φεβρουαρίου.

Διαφορές που από μήνα σε μήνα, ναι μεν είναι μικρές, ωστόσο οι λογαριασμοί παραμένουν καρφωμένοι σε δυσθεώρητα επίπεδα για έβδομο συνεχόμενο μήνα, και ενώ είναι προφανές ότι ο Μάρτιος δεν θα είναι ο τελευταίος μήνας.

Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Αρκετοί φοβούνται ότι έτσι θα πορευτούμε για όλο το 2022, επικαλούμενοι και τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Ακόμη και αν δεν υπάρξει η ανάφλεξη στην Ουκρανία, και πάλι, με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, την αδυναμία να γεμίσουν μέχρι τον επόμενο χειμώνα, το πάγωμα του Nord Stream 2 και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, δύσκολα θα αλλάξει απότομα κάτι επί τα βελτίω στην αγορά.

Ποια είναι η ζημιά που προκαλούν τα παραπάνω στην οικονομία; Κάθε μήνα που οι τιμές θα διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα φορτώνεται με έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ ενώ για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών προκειμένου να καλύπτονται οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, θα απαιτούνται πόροι της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο μοτίβο, πάντα θα χρειάζεται η ανάγκη πρόσθετης ενίσχυσης των φτωχότερων νοικοκυριών καθώς όσο θα παραμένουν ψηλά οι ενεργειακές τιμές, τόσο θα μετακυλύονται οι επιβαρύνσεις και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα.

Διαβάστε Περισσότερα