Σημαντικές απώλειες άνω του 2% για τη Wall Street - Νέες ανησυχίες για ύφεση

Σημαντικές απώλειες άνω του 2% για τη Wall Street - Νέες ανησυχίες για ύφεση

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η ανάγνωση των μακρο για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ θορύβησε τους επενδυτές και επανέφερε τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης. 

Τα στοιχεία για την οικονομία ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες των επενδυτών για επερχόμενη ύφεση εν μέσω των προσπαθειών της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει, μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν η αγορά έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο και για αυτό το λόγο εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 491 μονάδες ή 1,56% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 30.946 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,98% ή 343 μονάδες στις 11.181 μονάδες. O S&P 500 έχασε 2% στις 3.821 μονάδες. 

Νωρίτερα, ,ε κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές, με τον Dax να κερδίζει 0,35%, τον FTSE 0,9%, τον CAC 0,64% και τον Stoxx 600 0,27%. Το ανοδικό σερί για το πετρέλαιο συνεχίζεται με το brent ξεπερνά τα 117 δολ.  Ο χρυσός υποχωρεί, ενώ το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε πάνω από τα 130 ευρώ με κέρδη 0,49%.

Η CEO της Ark Invest, Κάθι Γουντ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε οικονομική ύφεση και παραδέχτηκε ότι υποτίμησε τη σοβαρότητα και τη δυναμική του πληθωρισμού.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ύφεση», δήλωσε η Γούντ στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC την Τρίτη. «Πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα εκεί έξω είναι τα αποθέματα... την αύξηση των οποίων δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη στην καριέρα μου, εδώ και 45 χρόνια». Η ίδια είπε ότι ο πληθωρισμός αποδείχθηκε υψηλότερος από ό,τι περίμενε λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των γεωπολιτικών κινδύνων.

«Κάναμε λάθος και αυτό ήταν ότι ο πληθωρισμός θα έμενε σταθερός», είπε η Γούντ. «Σχετικά με την αλυσίδα ανεφοδιασμού... δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα χρειάζονται περισσότερα από δύο χρόνια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φυσικά δεν θα μπορούσαμε προβλεφθεί Ο πληθωρισμός ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, μας οδήγησε σε αποπληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός που μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981. Η Γούντ πέρασε ένα... σκληρό 2022, καθώς η τεχνολογία ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους φέτος ενόψει των αυξανόμενων επιτοκίων. Το ενεργό κεφάλαιο της Ark Innovation ETF (ARKK) μειώθηκε κατά 52%, σημειώνοντας πτώση 66% από το υψηλό ρεκόρ του.

Στην Ευρώπη οι αγορές αξιολογούν τις δηλώσεις Λαγκάρντ, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στο μέτωπο των κυρώσεων στη Ρωσία.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρός της. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε δηλώσεις κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική», όπως δήλωσε απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους.

Η ίδια υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό -αν χρειαστεί- εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτοξεύεται υψηλότερα.

Στο μέτωπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσει με διεθνείς εταίρους τρόπους για να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών, ανέφερε ένα κομμάτι της τελικής ανακοίνωσης της G7 που είδε το Reuters. Οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι αφορούσε τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται για τρίτη ημέρα καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαίνεται απίθανο να μπορέσουν να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή, ενώ η πολιτική αναταραχή στη Λιβύη και τον Ισημερινό προστίθεται στις ανησυχίες για την προσφορά.

Το brent κερδίζει 2,01% στα 117,45 δολάρια και το WTI 1,83% στα 111,58 δολάρια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θεωρήθηκαν ως οι μόνες δύο χώρες στον ΟΠΕΚ με πλεονάζουσα ικανότητα διαθέσιμη για να αναπληρώσουν τη χαμένη ρωσική προσφορά και την αδύναμη παραγωγή από άλλα κράτη μέλη. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail al-Mazrouei, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα ΗΑΕ παράγουν σχεδόν τη μέγιστη δυναμικότητα με βάση την ποσόστωσή τους των 3,168 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να διερευνήσουν την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς και κυρώσεων κατά της Μόσχας, μέχρι ο Πούτιν να αποδεχτεί την αποτυχία του στην Ουκρανία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Εντωεμεταξύ, η έκθεση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο. Η επίθεση στην Ουκρανία θα σταματήσει, όταν το Κίεβο συνθηκολογήσει, διαμήνυσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο. 

Eπίσης, οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι οι πολιτικές αναταραχές στον Ισημερινό και τη Λιβύη θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την προσφορά. Η National Oil Corp της Λιβύης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κηρύξει ανωτέρα βία στην περιοχή του Κόλπου της Σύρτης εντός των επόμενων τριών ημερών, εκτός εάν η παραγωγή και η ναυτιλία επανέλθουν στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου εκεί.

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισημερινού δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να αναστείλει πλήρως την παραγωγή πετρελαίου εντός των επόμενων δύο ημερών εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η πρώην χώρα του ΟΠΕΚ αντλούσε περίπου 520.000 βαρέλια την ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις.

Αυτοί οι παράγοντες υπογραμμίζουν τις ελλείψεις στην αγορά, οι οποίες οδήγησαν σε ανάκαμψη αυτή την εβδομάδα, εξουδετερώνοντας τις ανησυχίες της ύφεσης που επηρέασαν τις τιμές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Τέλος, στα πολύτιμα μέταλλα ο χρυσός υποχωρεί 0,12% στα 1.822 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι χάνει 0,98%, το παλλάδιο κερδίζει 0,3% και η πλατίνα 1,02%.