Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις εξελίξεις στο θέμα του εμβολίου

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις εξελίξεις στο θέμα του εμβολίου

Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της δημιουργίας του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 373,87 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,76%, με τους τομείς τον τουριστικό και τον ψυχαγωγικό κλάδο να σημειώνουν άλμα 5,9%, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και όλοι επιμέρους τομείς.

Στους εγχώριους δείκτες, σημαντικά κέρδη 1,84% κατέγραψε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 12.930 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 5.108 μονάδες, με κέρδη 2,03%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.292 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,83%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 202.81 μονάδες, με άνοδο 2,02%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 7.487 μονάδες με κέρδη 1,84%.

Οι εξελίξεις αναφορικά με την δημιουργία του εμβολίου για τον κορονοϊό έφεραν αέρα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών, καθώς την Τρίτη η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως και οι 45 εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές Πρώτης Φάσης για το πειραματικό της εμβόλιο εμφάνισαν «ισχυρά» αντισώματα, αφού τους χορηγήθηκε και η δεύτερη δόση του σκευάσματος.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τα τα ανησυχητικά στοιχεία αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως που όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι προπομπός ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. 

Την ίδια ώρα, τον τερματισμό του προτιμησιακού καθεστώτος που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ  ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμά του υπογράφοντας νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε «κατασταλτικές ενέργειες» της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια. 

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον κινεζικό Shanghai  να χάνει 1,56%, ενώ κέρδη 1,6% σημείωσε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, όπως και ο KOSPI στη Νότια Κορέα, που ενισχύθηκε κατά 0,84%.