Σημάδια κόπωσης στις τράπεζες - Με απώλειες το 2020

Σημάδια κόπωσης στις τράπεζες - Με απώλειες το 2020

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του 2020, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 5,49% το νέο έτος, ενώ οι τρεις – πλην Πειραιώς – από τις τέσσερις μετοχές του χώρου, είναι σε πτωτική τροχιά.

Παράλληλα, όλες οι μετοχές του κλάδου βρίσκονται κάτω από τις τιμές που έκανα τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, παρ' ότι στα τέλη του 2019 έγινε προσπάθεια να υπερκεράσουν αυτές τις τιμές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης απέχει σημαντικά από το υψηλό των 924,17 μονάδων που έπιασε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2019, ενώ έκτοτε σημειώνει σημαντικές απώλειες κοντά στο 8%, φτάνοντας την περασμένης Δευτέρα να πέσει έως το χαμηλό των 812,59 ενδοσυνεδριακά!

Ακόμα και χθες, που σύσσωμο το Χ.Α. αντέδρασε, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε μόλις κατά 0,73%, ενώ σήμερα ο δείκτης βρίσκεται στις 842 μονάδες με άνοδο 0,66%. Η Eurobank παρά τη χθεσινή αντίδραση (+2,10%) υποχωρεί σε ποσοστό 10,33% το 2020, χωρίς να ληφθεί υπόψη η σημερινή κίνηση.

Η Alpha Bank χάνει 7,33%, η Εθνική έχει πιο ανθεκτική εικόνα με πτώση μόλις 2,98%, ενώ η Πειραιώς ξεχωρίζει με άνοδο 8,36%. Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς έχει την πιο... επιθετική συμπεριφορά στον κλάδο, κάτι που απέδειξε και το 2019, όμως είναι και η μετοχή που απέχει περισσότερο από κάθε άλλη από την τιμή που έκανε την ΑΜΚ.

Θυμίζουμε πως ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής το 2019 έχοντας άνοδο 101,34% με την Πειραιώς να ξεχωρίζει έχοντας άνοδο 256%, ακολουθούμενη από την Attica Bank με άνοδο 253,9%, την Εθνική +174,%, την Alpha Bank +74,8% και τη Eurobank +71,1%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρονται στην εύλογη κόπωση του κλάδου, δεδομένου ότι η υπόθεση με το σχέδιο Ηρακλής που έδωσε ισχυρό momentum ανόδου το φθινόπωρο, έχει τραβήξει επί μακρόν, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματά του και το πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Σήμερα πάντως παρουσιάστηκε στη Βουλή το σχέδιο Ηρακλής από τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ, αλλά και από τους οίκους αξιολόγησης.

Υπάρχει διεθνής πίστη πως το σχέδιο θα πετύχει και παράλληλα είναι σημαντικό πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.