Sell-off στις ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων lockdown εξαιτίας της πανδημίας

Sell-off στις ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων lockdown εξαιτίας της πανδημίας

Τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων μηνών βίωσαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν πτώση έως και 4,37%, με φόντο αφενός το μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος που εμπλέκονται μεγάλες και ιστορικές τράπεζες, αφετέρου υπό το φόβο νέων γενικευμένων lockdowns, μετά την κλιμάκωση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από τον Covid-19.

Ένα νέο lockdown στην Ευρώπη ασφαλώς θα έφερνε τεράστιες δυσκολίες στη διεθνή οικονομία, τις μεταφορές, τις μετακινήσεις αγαθών, την παραγωγή, τη μεταποίηση και το εμπόριο και οι αγορές δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προεξοφλούν δυσμενώς αυτή την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίες οι νεότερες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι ο κορονοϊός δεν έχει «φύγει» και συνεχίζει να σκοτώνει σχεδόν 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ήρθε το μεγάλο σκάνδαλο με τις τράπεζες που εδώ και μια 20ετία φέρονται να διευκόλυναν τη διακίνηση κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες.

Την αποκάλυψη έκανε η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες. Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων μεταξύ του 1999 και του 2017, ενώ η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες - τις JP Morgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon – οι οποίες κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών, ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Τεράστιο θέμα και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντιμετώπιση από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως ευαίσθητη, με τον τραπεζικό κλάδο στο μάτι του κυκλώνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 κατέγραψε απώλειες 3,24% και διαμορφώθηκε στις 356,82 μονάδες, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να οδηγεί την πτώση, υποχωρώντας κατά 5,7%, ενώ απώλειες 5,2% σημείωσε και ο ταξιδιωτικός κλάδος.

Στους εγχώριους δείκτες, απώλειες 4,37% σημείωσε ο γερμανικός DAX που έκλεισε στις 12.542 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 3,74% στις 4.792 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες και για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.804 μονάδες με πτώση 3,38%, ενώ στην Ιταλία οι δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 18.793 μονάδες, με απώλειες 3,75%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με πτώση 3,43% στις 6.692 μονάδες.