Σε… πασχαλινή διάθεση το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Σε… πασχαλινή διάθεση το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Στο κλίμα των ημερών κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη, με υποτονικές κινήσεις και… πασχαλινή διάθεση, ενώ αύριο Παρασκευή και τη Μ. Δευτέρα η αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω του καθολικού Πάσχα.

Μετά από 5 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης… πάτησε «pause» χθες σημειώνοντας ήπια πτώση καθώς επέστρεψαν οι πωλητές ενώ το κλίμα επηρεάστηκε και από την υποβάθμιση των προβλέψεων για τη γερμανική οικονομία. Η ελληνική αγορά δείχνει να έχει εισέλθει σε φάση εξισορρόπησης και αναμένει μία σειρά θετικών εξελίξεων για να συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία του τελευταίο τριμήνου.

Οι κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν ενώ το γεγονός ότι ο ΓΔ έχει καταγράψει κέρδη 26% από την αρχή του 2019, με έξι μόλις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες είκοσι, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενόψει των ευρωεκλογών. Όμως, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της Standard & Poor' s για την ελληνική οικονομία ενώ το κλίμα στις διεθνείς αγορές ευνοεί στη συγκεκριμένη συγκυρία τοποθετήσεις σε assets υψηλού κινδύνου όπως τα ελληνικά.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθεροποιητικά πέριξ των 775 μονάδων με ανοδικές τάσεις ενισχυμένος κατά 0,1%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 27,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των τραπεζών, που αρχικά σημείωνε μικρές απώλειες, πέρασε σε θετικό έδαφος και πλέον «οδηγεί» τα κέρδη της ημέρας καταγράφοντας άνοδο 0,86%, με τις τράπεζες να είναι οι «πρωταθλήτριες» του έτους μέχρι στιγμής σημειώνοντας άνοδο άνω του 70% από τα χαμηλά της 21ης Ιανουαρίου και 45% από την αρχή του έτους.

Πριν από λίγο είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τους δείκτες τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη, τα οποία ήταν απογοητευτικά και υποδεικνύουν ότι παρά την ισχυρή βιομηχανική παραγωγή στους πρώτους μήνες του έτους, η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της ύφεσης, ενώ συνεχίζεται η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία στις αρχές του β' τριμήνου.

Κωνσταντίνος Μαριόλης