Σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια

Σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια

Συνεχίζουν ασταμάτητες την ανοδική τους πορεία οι τιμές του πετρελαίου με το brent να ξεπερνά σήμερα και τα 85 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο υψηλό τριετίας, περίπου ενάμιση χρόνο αφότου τα συμβόλαια του αργού - κατά τους πρώτους μήνες του ξεσπάσματος της πανδημίας - είχαν φτάσει να διαπραγματεύονται ακόμα και σε αρνητικές τιμές.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού τύπου brent παραδόσεως Δεκεμβρίου βλέπει την τιμή του να κινείται σήμερα στα 84,87 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1% ή 85 σεντς, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει και τα 85,10 δολάρια.

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει σημειώσει από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η τιμή του brent βρίσκεται σε πορεία για το έκτο διαδοχικό ανοδικό της πενθήμερο με συνολική άνοδο περίπου 3%.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και το αμερικανικό WTI, με το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου να βρίσκεται στα 82,04 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,9% ή 72 σεντς, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχει ενισχύεται άνω του 3,4%.

Αναλυτές επισημαίνουν την απότομη πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, τα οποία έχουν βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2015, την ώρα που με την ανάκαμψη από την πανδημία η ζήτηση έχει εκτοξευθεί, ενώ ολοένα και περισσότερες βιομηχανίας απομακρύνονται από το ακριβό πλέον φυσικό αέριο και τον άνθρακα, στρεφόμενες προς το μαζούτ και ντίζελ.

«Η παρούσα κρίση, ειδικά όσον αφορά στον άνθρακα και το φυσικό αέριο, έχει τινάξει προς τα πάνω όλες τις τιμές της ενέργειας και το πετρέλαιο είναι ο μεγάλος ωφελημένος», σχολιάζει ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Βίβεκ Νταρ.

Σημειώνεται ότι χτες, Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα χάσμα σε σχέση με την προσφορά περίπου 700.000 βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους.

«Βλέπουμε ένα στενό πλαίσιο κατά το οποίο η κατάσταση μπορεί να πιεστεί σημαντικά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον καιρό», επισημαίνει ο Βίβεκ Νταρ.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της RBC Capital Markets εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται στην πρώτη φάση του σχηματισμού ενός ισχυρά ανοδικό κύκλου (strong bull cycle), ο οποίος καθοδηγείται από τον συνδυασμό μείωσης της προσφοράς με ταυτόχρονη εκτίναξη της ζήτησης.

«Διατηρούμε την εκτίμηση που είχαμε όλο το χρόνο, ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στις πρώτες ημέρες ενός πολυετούς, δομικά ισχυρού κύκλου», αναφέρει ο αναλυτής της RBC, Μάικλ Τραν.