Σε υψηλό 3,5 ετών διατηρείται το πετρέλαιο

Σε υψηλό 3,5 ετών διατηρείται το πετρέλαιο

Σε νέο υψηλό 3,5 ετών έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη μελλοντική παραγωγή από το Ιράν και τη Βενεζουέλα στην προοπτική νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις χώρες αυτές.

Ειδικότερα, το αργό τύπου WTI αυξάνεται κατά 0,26% 19 σεντς στα 72,43 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τη Δευτέρα έκλεισε στα 72,24 δολάρια ανά βαρέλι με μια αύξηση ύψους 1,4% καταγράφοντας τα υψηλότερα του επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινείται και το αργού τύπου Brent  σημειώνοντας αύξηση κατά 0,42% ή 33 σεντς στα 79,55 δολάρια ανά βαρέλι πλησιάζοντας τα 80 δολάρια αφού τη Δευτέρα έκλεισε με αύξηση κατά 71 σεντς στα 79,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τη Δευτέρα, υπέβαλε σαρωτικές απαιτήσεις που πρέπει να συναντήσει το Ιράν προτού οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ένα νέο πυρηνικό σύμφωνο με τη χώρα.

Η Ουάσινγκτον απείλησε με «τις ισχυρότερες κυρώσεις στην ιστορία» εάν η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Το πετρέλαιο σήμερα είναι πάνω «ειδικά λόγω της ομιλίας του Πομπέο», δήλωσε ο Tόμας Παγκχ, οικονομολόγος βασικών προϊόντων στο Capital Economics.

Ο Λευκός Οίκος έχει θέσει νέες απαιτήσεις για το Ιράν. Είπε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με τις ΗΠΑ απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει να εμπλουτίζει το ουράνιο και να αποσύρει την υποστήριξή του προς τις μαχητικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.