Σε υποτονικό κλίμα η συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών

Σε υποτονικό κλίμα η συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας οριακά κέρδη 0,09% στις 644,10 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που δημιουργήθηκε χθες από την ανακοίνωση για ύφεση 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, συνεχίζεται και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Παρά τα κέρδη που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης κατά την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, φθάνοντας έως και το υψηλό των 646,23 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος υποχωρώντας προς χαμηλότερα επίπεδα, και έως το χαμηλό των 640,57 μονάδων.

Για ακόμη μία συνεδρίαση το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει στο ναδίρ, με τη διαφορά ότι σήμερα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στις υπόλοιπες του δείκτη FTSE 25. Μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της LAMDA Development, με τη μετοχή της ΔΕΗ και του Ελλάκτωρα να συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις και με τον όγκο να εμφανίζεται για την ώρα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με χθες.

Η Eurobank Equities μείωσε ελαφρώς την τιμή στόχο του ΟΤΕ στα €11,1, διατηρώντας αμετάβλητη στην σύσταση «buy».
Η ύφεση του τρίτου τριμήνου περιπλέκει ακόμη τα πράγματα για την ελληνική οικονομία, καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν το προηγούμενο έτος, ώστε η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης, χαρακτηρίζονται ως αναποτελεσματικές. Το τέταρτο τρίμηνο αποδείχθηκε εξίσου καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, όπως εκείνο του τρίτου τριμήνου του 2015 όπου είχαμε την επιβολή των capital controls (βλ. παρακάτω γράφημα), δημιουργώντας αρνητικές προοπτικές. Η ύφεση όμως του τετάρτου τριμήνου, υποδεικνύει και τη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων για αρκετό χρονικό διάστημα, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις όποιες προοπτικές υπάρχουν για την ελληνική οικονομία.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,56%, στις 753,54 μονάδες, καταγράφοντας υψηλό στις 764,96 μονάδες και χαμηλό στις 747,47 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου να διαπραγματεύονται με μικτά πρόσημα. Τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποιεί η μετοχή της Attica Bank με 2,44%, στα €0,042, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή της Eurobank με 0,99%, με τον όγκο να βρίσκεται μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση την μετοχή της Attica Bank η οποία έχει πραγματοποίηση 1.178.199 εκατ. τεμάχια.

Μικτή εικόνα καταγράφεται στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να συνεχίζει να σημειώνει η μετοχή της LAMDA Development με 2,42%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή του Ελλάκτωρα με 2,63%. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα , με εξαίρεση την μετοχή της Βιοχάλκο η οποία έχει πραγματοποιήσει 123.514 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή της Grivalia Properties πραγματοποίησε πακέτο 122.800 χιλ. τεμαχίων, στην τιμή των €7,87.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την διετία να διαμορφώνεται στο 8,083% (+1,16%), και η δεκαετία στο 7,166% (+0,93%).

Πηγή: Investing.com

Σε τεχνικό επίπεδο, νέα δοκιμασία σήμερα του γενικού δείκτη στην στήριξη των 639 μονάδων (γραμμή ΑΒ), παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να βρίσκεται πολύ κοντά στην ακύρωση του.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,237 με απώλειες 0,42%, της Alpha Bank στα €1,69 με κέρδη 0,60%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,175 με απώλειες 0,57%, και της Eurobank στα €0,599 με απώλειες 0,99%.

Διατηρούνται οι πιέσεις στην ΔΕΗ, με την μετοχή να διαπραγματεύεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, παραμένοντας με σήμα αγοράς, με την στήριξη στα €2,6788. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 1,09% στα €2,73.

Ενισχύονται τα πρωινά κέρδη για τον Μυτιληναίο, με την μετοχή να διαπραγματεύεται μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στα €7,0869. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 0,58% στα €6,93.

Διέγραψε τις πρωινές της απώλειες η Μέτκα, με την μετοχή να παραμένει όμως κοντά στην πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και την αντίσταση στα €7,0557. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 0,59% στα €6,87.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τον ΟΠΑΠ, με την μετοχή να κινείται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €8,796. Η μετοχή ενισχύεται 0,82% στα €8,57.

Μικρές διακυμάνσεις για τον ΟΤΕ, με την μετοχή να συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €8,9763. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 0,35% στα €8,70.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €14,34 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στις €966,43 χιλιάδες. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 45 κινούνται ανοδικά, 45 πτωτικά, και 23 παραμένουν αμετάβλητες.

 

Διαβάστε Περισσότερα