Σε περιπέτειες και πάλι το Χρηματιστήριο

Σε περιπέτειες και πάλι το Χρηματιστήριο

Σε μόνιμα αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση που είχε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και έντονα τα σημάδια ανησυχίας για την επόμενη ημέρα. Και με τις ΗΠΑ να ταρακουνιούνται, το ταμπλό έμεινε δικαιολογημένα στα χαμηλά ημέρας (κλείσιμο στις 899,94 μονάδες με -1,81%) .

Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί η απώλεια των 910 μονάδων, ένα επίπεδο που είχε δώσει την εντύπωση ότι θα κρατούσε και... 6η φορά. Εις μάτην, και μάλιστα το πτωτικό πρωινό χάσμα στο -1,15% δεν άφησε πολλά περιθώρια, ενώ και οι επίμονες πιέσεις των πωλητών δεν επέτρεψαν ούτε καν σε ανοδική διόρθωση.

Έτσι, η συνέχεια παρέμεινε πτωτική, με το ταμπλό κυριολεκτικά να κοκκινίζει, καθώς 96 μετοχές έκλεισαν πτωτικές έναντι μόλις 24 ανοδικών, με μόλις 3 από τις 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διασώζονται.

Η απώλεια των 910 μονάδων συνιστά και απώλεια του βραχυπρόθεσμου momentum που ο Γενικός Δείκτης συντηρούσε αξιοπρεπώς από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι τζίροι των 80,49 εκατ. ευρώ, αν και όχι ανησυχητικοί στην παρούσα φάση, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι αγοραστές απείχαν και μάλιστα σχηματίζοντας πλέον γερή αντίσταση στην περιοχή 910-913 μονάδων, όπου και θα βγουν οι υπομονετικές πωλήσεις για απεμπλοκή σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα.

Η πλειοψηφία των μετοχών, και δη δεικτοβαρών, συντηρήθηκε με μέτριες απώλειες, χωρίς να μιλάμε σε καμία περίπτωση για αντιστροφή τάσης, πολύ περισσότερο δε μεσοπρόθεσμης τέτοιας. Τουναντίον, κάποιες προσεγγίζουν ενδιαφέροντα επίπεδα που θα μπορούσε κάποιος να δει για τοποθετήσεις, και βεβαίως κατά περίπτωση.

Το μεσοπρόθεσμο μοτίβο δεν έχει πειραχτεί, και το οποίο επιτάσσει μια ατασική φάση για τον Δείκτη, με στήριξη τις 870 μονάδες:

και έναν τραπεζικό να παραμένει ανοδικός με στήριξη στις 565:

Γενικά, φαίνεται το ΧΑ να μην μπορεί να κρατήσει το τέμπο του, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στην έλλειψη του καταλύτη που θα του δώσει την απαιτούμενη ώθηση. Και προφανώς η ανησυχία που προέκυψε τοπικά στο άκουσμα της πιθανής επέλευσης ενός lockdown λειτουργεί επιβαρυντικά, κυρίως σε προεξοφλητικό επίπεδο, ενώ και το χθεσινό σκαμπανέβασμα των ΗΠΑ εν όψει της αργίας τους σίγουρα έβαλε το λιθαράκι του. Απαιτείται υπομονή καθώς η νευρικότητα έχει επανέλθει στο ταμπλό, ώστε να "φύγουν οι βραχυπρόθεσμοι" και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.