Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα διεθνή χρηματιστήρια

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα διεθνή χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ στην Ασία οι δείκτες ολοκλήρωσαν με μεγάλες απώλειες της τάξεως του 2,1% για τον Nikkei225 στην Ιαπωνία και του 1,9% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ανησυχίες που εδράζονται στον συνδυασμό της επέλασης της Όμικρον και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών οδηγούν σε μεγάλη πτώση 500 μονάδων στα futures του Dow Jones, ενώ στους ευρωπαϊκούς δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο οι απώλειες είχαν ξεπεράσει και το 3% ωστόσο περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Την ίδια στιγμή που οι αγορές μετοχών κλονίζονται, μεγάλες απώλειες καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου υποχωρώντας άνω του 5,7% στα 66,84 δολάρια. 

Ο νέος κύκλος πιέσεων που εκδηλώνεται σήμερα έρχεται ως συνέχεια των ρευστοποιήσεων της περασμένης εβδομάδας που απομάκρυναν βίαια τις αγορές από τα υψηλά τους, ενώ στους επιβαρυντικούς παράγοντες για τη Wall Street ήρθε να προστεθεί και η δυσκολία υπερψήφισης του νομοσχεδίου Μπάιντεν για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας με περίπου 2 τρισ. δολάρια, που ωθεί μεγάλους ξένους οίκους, όπως η Goldman Sachs, να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η δήλωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν ότι δεν προτίθεται να στηρίξει το νομοσχέδιο υποδομών του Τζο Μπάιντεν, γνωστό ως "Build Back Better", στο οποίο στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομικής πολιτικής του ο αμερικανός πρόεδρος, σημαίνει ότι πλέον χάνονται οι ελπίδες να λάβει θεσμική έγκριση - τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου - δεδομένης της αντίθεσης που έχουν εκφράσει ομόφωνα οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, όταν γνωστοποιήθηκε η αυτονόμηση Μάντσιν, η GS μείωσε στο 2% από 3% τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2022, στο 3% από 3,5% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 2,75% από 3% για το τρίτο τρίμηνο.

Έτσι, παρά το πρόωρο των συναλλαγών για τη Wall Street είναι ενδεικτικό ότι στην αγορά παραγώγων καταγράφονται ήδη πολύ σοβαρές απώλειες, με το Dow Jones να χάνει περίπου 500 μονάδες ή 1,3% στις 34.915,90 μονάδες, τον S&P 500 να διολισθαίνει 1,4% χαμηλότερα στις 4.556 μονάδες και τον Nasdaq να χάνει το 1,5% της αξίας του κινούμενος στις 15.572,50 μονάδες.

Αν το sell off συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό, τότε όχι μόνο θα διαψευστούν οι προσδοκίες για ένα year end rally αλλά θα απειληθούν κρίσιμες στηρίξεις και θα έχουμε κλιμάκωση των πιέσεων στην προσπάθεια των επενδυτών να δημιουργήσουν ρευστότητα για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές όπου το αρνητικό κλίμα από τις ΗΠΑ και την Ασία αποτυπώνεται στο βαθύ κόκκινο των χρηματιστηριακών δεικτών με απώλειες που ξεπέρασαν και το 3% κατά περιπτώσεις, αλλά πλέον έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί πλέον κατά 1,6% και κινείται στις 466,28 μονάδες, όπως και ο υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro Stoxx 50 που σημειώνει πτώση επίσης 1,6% κινούμενος στις 4.093 μονάδες.

Στην Γερμανία ο DAX είχε βρεθεί να βυθίζεται κατά 3%, ωστόσο πλέον έχει περιορίσει τις απώλειές τους στο 2,1% και κινείται στις 15.206 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,3% και βρίσκεται στις 6.834 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κινείται στις 7.176 μονάδες με απώλειες 1,25%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,9% κινούμενος στις 26.110 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 που υποχωρεί κατά 1,6% διαπραγματεύεται στις 8.176 μονάδες.