Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές υπό το φόβο νέων δασμών

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές υπό το φόβο νέων δασμών

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές τους τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης στον παγκόσμιο «εμπορικό πόλεμο» έπειτα από τις απειλές Τραμπ για επιβολή περαιτέρω δασμών στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο Εμπορίου της κυβέρνησής του (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί ύψους 10%. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», συνέχισε ο Τραμπ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,70% στις 383,21 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 31 Μαΐου. Ωστόσο κατάφερε να διαγράψει μέρος των απωλειών που κατέγραφε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν έφθασε να υποχωρεί έως και 1,3%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απώλειες άνω του 1%, συγκεκριμένα 1,22% και ολοκλήρωσε στις 12.677 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 1,1% στις 5.390 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.631 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ωστόσο οι δείκτες έδειξαν ισχυρότερες άμυνες, με τον ιταλικός FTSE MIB να υποχωρεί ανεπαίσθητα κατά 0,07% στις 22.084 μονάδες και τον ισπανικός IBEX 35 να εμφανίζει απώλειες 0,14% στις 9.755 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 2,6% στον απόηχο της σύλληψης του επικεφαλής της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ. Η εισαγγελία του Μονάχου απέδωσε τη σύλληψη του 55χρονου CEO στον κίνδυνο να παραποιήσει ή να αποκρύψει αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης με τις τιμές εκπομπής ρύπων από αυτοκίνητα του ομίλου.