Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο – Υποχώρησε κάτω από τα $60

Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο – Υποχώρησε κάτω από τα $60

Υποχώρησε κάτω από τα 60 δολ. ανά βαρέλι το πετρέλαιο για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο, την ώρα μάλιστα που οι τιμές του εμπορεύματος κινούνται προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από το 2014.

Παρότι οι παραγωγοί, σε μια προσπάθεια περιορισμού του παγκόσμιου πλεονάσματος, επεξεργάζονται τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, οι traders εκφράζουν τις ανησυχίες τους για μια νέα «βουτιά» του αργού.

Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του brent υποχώρησαν 4,7% στα $59,65, καταγράφοντας την έβδομη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Το WTI υποχώρησε $3,73 ανά βαρέλι ή 6,8% αγγίζοντας χαμηλό στα 50,9 δολ. ανά βαρέλι και πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο το WTI υποχωρεί 7,8%.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραγωγή τους σημείωσε περαιτέρω άνοδο αυτό το μήνα μετά από μια μεγάλη άνοδο και τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα, τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν για ένατη διαδοχική εβδομάδα.

Οι Σαουδάραβες σημείωσαν ότι θα «ρίξουν» την παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, αλλά αν ο OPEC και η Ρωσία δεν καταλήξουν σε νέα συμφωνία για να περιορίσουν την παραγωγή στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, οι αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει υπερπροσφορά το 2019, κάτι που θα υποσκάψει την προσπάθεια περιορισμού των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.