Σε χαμηλά δυο ετών η Wall Street

Σε χαμηλά δυο ετών η Wall Street

Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall την Τετάρτη, ενώ οι νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και στα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη οδήγησαν τον S&P στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014 και τον Dow Jones σε πτώση που ξεπέρασε τις 560 μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 21 μονάδων, 1,2% χαμηλότερα στις 1.859 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ ο Dow υποχώρησε 1,56%, κατά 247 μονάδες χαμηλότερα στις 15.768, έχοντας χάσει έως και 566 μονάδες.

Ο Nasdaq έκλεισε με οριακές απώλειες 0,1% κατά 5,3 μονάδες χαμηλότερα στις 4.471 μονάδες.

Το πετρέλαιο που πυροδότησε την πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου σημείωσε νέα «βουτιά», καθώς οι ανησυχίες για το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου οδήγησαν το συμβόλαιο του αργού West Texas Intermediate κάτω από τα 27 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκε το Δεκέμβριο κατά 0,1%. Αντίθετα, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1%, έχοντας αυξηθεί κατά 0,2% για τρεις διαδοχικούς μήνες. Για την περίοδο του δωδεκαμήνου έως το Δεκέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012.

Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες για το Δεκέμβριο μειώθηκαν 3,9%, ενώ οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν 2,5%, με το εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος να διατηρείται πάνω από το 1 εκατομμύριο.

Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε, με τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο να δέχονται "πλήγμα" από το πρόστιμο που της επιβλήθηκε σχετικά με την πώληση ενυπόθηκων ομολόγων κατά την περίοδο που προηγήθηκε της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν πάνω από 2%, ενώ στην Ασία τα χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, με τον Nikkei να υποχωρεί 3,7%, μπαίνοντας πλέον σε bear market.