Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την έκθεση της Κομισιόν

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την έκθεση της Κομισιόν

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά την έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% φέτος από το 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 στο 1,6%. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή «βλέπει» μεγάλη υποχώρηση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, τη Γερμανία, ενώ εκτιμά ότι η Ιταλία θα κινηθεί με το βραδύτερο ρυθμό, στο 0,2% αντί του 1,2% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της.

Σε αυτό το κλίμα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,7% και κινείται στις 363 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,33% και κινείται στις 11.173 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,7% στις 5.044 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 δείχνει σχετικά καλύτερες αντιστάσεις και με απώλειες 0,28% στις 7.152 μονάδες.

Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να εμφανίζει απώλειες 1,58% στις 19.681 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 1,3% στις 8.984 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο τομέας των ΜΜΕ εμφανίζει σημαντικές απώλειες και υποχωρεί κατά 1,7%, με τη μετοχή της γαλλική Publicis Groupe να πραγματοποιεί βουτιά 13,8%, μετά τη μικρή πτώση στα έσοδα τριμήνου της έναντι των προσδοκιών για αύξηση 2,5%. 

Ακόμα μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η μετοχή της βρετανικής Tui AG, που βυθίζεται κατά σχεδόν 16% στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ σχεδόν 10 μήνες, καθώς η τουριστική εταιρεία προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση του outlook εσόδων της. 

Αντίθετα, στην κορυφή των ευρωπαϊκών ταμπλό κινείται η σουηδική ICA Gruppen με άνοδο 3,9%, έπειτα από την αύξηση των καθαρών πωλήσεών της στο τελευταίο τρίμηνο.

Σε επίπεδο κλάδου, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν οι μετοχές των τραπεζών, με τις ιταλικές UniCredit και Banco BPM να βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 2,7% και 1,8% αντίστοιχα, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Η γαλλική Societe Generale ανακοίνωσε καθαρά της κέρδη ύψους 624 εκατ. ευρώ από τα 69 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, ωστόσο η μετοχή της κινείται πτωτικά με απώλειες σχεδόν 0,4%.

Στην αγορά των ΗΠΑ, μετά από πέντε ημέρες θετικών αποτελεσμάτων, o S&P 500 έκλεισε χτες σε αρνητικό έδαφος, σε μια συνεδρίαση με μικρές απώλειες για όλους τους βασικούς δείκτες στον απόηχο της ομιλίας Τραμπ στη βουλή των Αντιπροσώπων.