Απώλειες για τις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες για τις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Αρνητικά πρόσημα παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την είδηση ότι το αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο το ζιζανιοκτόνο Roundup της γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας Bayer AG καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου σε έναν άντρα στην Καλιφόρνια. 

Συγκεκριμένα, οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, μετά από συσκέψεις πέντε ημερών, έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν.

Σημειώνεται, ότι στον απόηχο της είδησης η μετοχή της εταιρείας τώρα υποχωρεί κατά 12,61% στα 60.91 ευρώ.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η αναμονή για τις αποφάσεις της Fed καθώς από χθες συνεδριάζει η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. 

Μπορεί να μην αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων αλλά εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις του Τζερόμ Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις της Fed ως προς τα επιτόκια.

Ωστόσο, τις επενδυτικές διαθέσεις επηρεάζουν και οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας μετά την είδηση ότι μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι Τζινπινγκ που θα έδινε τυπικά τέλος στην εμπορική διαμάχη των δύο χωρών δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Ιούνιο kai με τα μέσα ενημέρωσης na αναφέρουν ότι η Κίνα είναι αυτή που κρατάει πίσω τις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαιζερ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σ'' αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί κατά 0,34% στις 383 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, καθοδικές κινήσεις ακολουθεί ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει κατά 0,14% στις 7.298 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που καταγράφει απώλειες ύψους 1,37% στις 11.626 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, καθοδικά κινείται ο CAC 40 με πτώση 0,16% στις 5.412 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,12% στις 21.349 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον ΙΒΕΧ 35 να χάνει κατά 0,25% στις 9.456 μονάδες.

Τέλος, απώλειες κατά 0,35% καταγράφει και ο PSI 20 στην Πορτογαλία στις 5.275 μονάδες.