Saxo Bank: Οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit

Saxo Bank: Οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit

Η Έξοδος επικράτησε, με σχεδόν 1.300.000 ψήφους. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων το μεσημέρι και οι αντιδράσεις στη μείωση αυτή θα καθορίσουν τι θα συμβεί στις επόμενες 48 ώρες, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank.

Όπως εκτιμά, οι αγορές θα ανοίξουν με stop orders αλλά αναμένεται να ισορροπήσουν νωρίς, ενώ τα ομόλογα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, με μεγάλη πτώση κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτά του Δημοσίου των ΗΠΑ (US 10) και 30 ετών.

Ο κ. Jakobsen εκτιμά ότι οι αγορές του Club Med θα αντιμετωπίσουν τις περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη – με τις τράπεζες να είναι ο κλάδος με την χειρότερη απόδοση.

Όλεθρος για τη λίρα

 

Απότομη προσγείωση για τον FTSE

Ο Απλός Κινούμενος Μέσος 100 ημερών (100 SMA) στις 5811,00 μονάδες (Τα Futures στις 5.812 μονάδες), ο Απλός Κινούμενος Μέσος 200 ημερών (200 SMA) στις 5585,00 μονάδες



Πως θα κινηθούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα και η Ε.Ε. θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα περιμένει την Βρετανία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.  

"Μακροπρόθεσμα, αυτά είναι καλά νέα για τους Ευρωπαίους, αλλά με βραχυπρόθεσμο κόπο και αβεβαιότητα. Η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα πρέπει να επισπευτεί σημαντικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί πια να συνεχίσει να αγνοεί τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη" λέει ο κ. Jakobsen και συνεχίζει:

"Συντονισμένος στο BBC για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, το μήνυμα που αποκόμισα είναι το εξής: Η χώρα έχει διασπαστεί, η κινδυνολογία έστρεψε τους ψηφοφόρους από την παραμονή στην έξοδο, οι ψηφοφόροι δείχνουν δύο δάχτυλα στην Βουλή, έχουμε μπροστά μας το σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο, τα τρία βασικά κόμματα στη Βρετανία υποστήριξαν εκστρατείες υπέρ της παραμονής και τελικά απέτυχαν...

"Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι για το οποίο είχα προειδοποιήσει την αγορά και στο παρελθόν: το κοινωνικό συμβόλαιο ακυρώθηκε από τους ψηφοφόρους στη Βρετανία και ακόμη περισσότερο μέσα στην Ε.Ε. Η συμφωνία που πέτυχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με την Ε.Ε. έδωσε το έναυσμα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατακερματισμένη Ευρώπη όπου μια Υπερ-πολιτεία φαντάζει πια πολύ δύσκολη".

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, ο Ντείβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του, αλλά το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στην Downing Street για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να στήσει την ομάδα που θα διαπραγματευτεί την έξοδο με την Ε.Ε. Θυμηθείτε ότι το άρθρο 50 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, συν μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία θα ρυθμίσει εκ νέου τους κανόνες της νέας της σχέσης με την Ε.Ε.   

Η ψήφος για το Brexit αναμένεται, επίσης, να δώσει ώθηση σε αντίστοιχες αντικαθεστωτικές καμπάνιες σε Ισπανία (με διεξαγωγή εκλογών την επόμενη εβδομάδα) και Γαλλία (με εκλογές στις αρχές του 2017) και θα επιβεβαιώσει ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τράμπ ίσως έχει τελικά ελπίδες να εκλεγεί.