Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με φόντο το βαρύ κλίμα διεθνώς

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με φόντο το βαρύ κλίμα διεθνώς

Η προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους ξεκίνησε αρκετά δύσκολα για το ΧΑ, που σε συνάφεια με τα διεθνή χρηματιστήρια, καταγράφει απώλειες από την έναρξη κιόλας της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης «ταμπουρώνεται» στην περιοχή των σοβαρών στηρίξεων της περιοχής των 860-865 μονάδων.

Ενδεικτικό της διάθεσης για ρευστοποιήσεις είναι ότι μόλις 12 μετοχές από το ταμπλό διασώζονται, ενώ καμία από τις δεικτοβαρείς δεν συντηρεί θετικό πρόσημο. Την κατάσταση επιβαρύνει αφενός η εικόνα της πολύ βαριάς 3Ε που καταγράφει -2,9% και συμπαρασύρει ΓΔ και 25άρη, αφετέρου η αρνητική εικόνα σε όλον τον κόσμο, που δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης επουδενί λόγο.

Η εικόνα ωστόσο βελτιώθηκε στην πορεία της ημέρας, τόσο διεθνώς όσο και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να έχει περιορίσει πλέον τις απώλειες στο -1,9% κινούμενος στις 870 μονάδες.

Η μεσοπρόθεσμη εικόνα πάντως δεν έχει χαλάσει, καθώς ο ΓΔ παραμένει εντός του ατασικού σχηματισμού τον οποίον έχει συντηρήσει για 38 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, ο διπλός πάτος στις 858 μονάδες είναι ο άξονάς μας, ενώ από πάνω, όσο δεν κατοχυρώνονται οι 898-900 μονάδες δεν μπορούμε να δούμε καλό σενάριο.

Η ανησυχία προκύπτει από τη συνδυασμένη ανάγνωση της επιμονής του κορονοϊού, υπό το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον και φυσικά η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, με πρωταγωνιστή τη Fed, που παύει επίσημα τις επαναγορές τίτλων (μέχρι τον Μάρτιο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση).

Και με τον προεξοφλητικό μηχανισμό να είναι εν πλήρη δράση και την εβδομάδα να είναι «κουτσή», παρατηρείται διάθεση για εγκατάλειψη θέσεων, φοβούμενοι και το τριήμερο των Χριστουγέννων (24, 25 και 26 Δεκ.).

Κρίσιμη είναι και η συμπεριφορά του VIX, του λεγόμενου δείκτη φόβου της Wall Street, που σήμερα καταγράφει έντονα ανοδική κίνηση (+30,63% προς ώρας, στις 26,87 μονάδες), ενώ και το πετρέλαιο αντιμετωπίζει πλέον σημαντικά επίπεδα στηρίξεων, χάνοντας ήδη 4,46% (στα 67,70 δολάρια το αργό). Η Ασία επίσης έκλεισε με εκτενείς απώλειες, προβλέποντας κατά κάποιον τρόπο και τη συνεδρίαση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Προς το παρόν στο ΧΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μετοχές της ΕΥΡΩΒ και του ΟΠΑΠ, που δείχνουν οι πιο αδύναμες να κρατήσουν τις στηρίξεις τους.

Τα υπόλοιπα δεικτοβαρή χαρτιά κινούνται πλαγιοπτωτικά, έχοντας ακόμα λίγο δρόμο μέχρι να αντιμετωπίσουν σοβαρότερο πρόβλημα, επομένως ακόμα υφίστανται ελεγχόμενες πιέσεις που δίνουν ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.