Ρέι Ντάλιο: Η κατοχή bitcoin μπορεί να απαγορευτεί

Ρέι Ντάλιο: Η κατοχή bitcoin μπορεί να απαγορευτεί

Ο Ρέι Ντάλιο, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Bridgewater Associates, εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα η κατοχή bitcoin να γίνει παράνομη στα πρότυπα της  απαγόρευσης κατοχής χρυσού από ιδιώτες την οποία επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση πριν 87 χρόνια.

Ο Ντάλιο στο επερχόμενο βιβλίο του «Η αλλαγή της παγκόσμιας τάξης», επικαλείται την Πράξη για τα Αποθέματα Χρυσού (Gold Reserve Act, 30 Ιανουαρίου 1934)  με την οποία όλα τα αποθέματα χρυσού του Ομοσπονδιακού Ταμείου παραδόθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια η τιμή του χρυσού να αυξηθεί από τα 20,67 δολάρια στα 35 δολάρια ανά ουγγιά.

«Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί με το bitcoin, το οποίο ανέβηκε με φόντο τα υψηλά επίπεδα χρέους, τα χαμηλά επιτόκια, τη ρευστότητα και το γεγονός ότι επενδυτές αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις έναντι ομολόγων και νομισμάτων». 

«Κάθε χώρα διατηρεί το μονοπώλιό της στον έλεγχο της προσφοράς και της ζήτησης. Δεν θέλουν να υπάρχουν εναλλακτικές μορφές πλούτου, επειδή τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πολύ πιθανό κάτω από ένα ορισμένο σύνολο περιστάσεων να απαγορευτεί το bitcoin», δήλωσε ο Ντάλιο στο Yahoo Finance.

Ο Ντάλιο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζει αυτήν τη στιγμή το ενδεχόμενο να καταστήσει παράνομη την κατοχή bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. «Μια κυβερνητική απαγόρευση θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει πτώση της ζήτησης» πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, θαυμάζω πολύ το πώς το Bitcoin έχει αντέξει στη δοκιμή 10 ετών, όχι μόνο από αυτή την άποψη αλλά και για το πώς η τεχνολογία του λειτούργησε τόσο καλά και δεν έχει παραβιαστεί. Ωστόσο, για κάποιον που κατέχει ψηφιακά νομίσματα σε μια εποχή που το κυβερνο-έγκλημα είναι πολύ πιο ισχυρό, ο κίνδυνος είναι μεγάλος».