Ράλι στα ελληνικά ομόλογα, στο 1% το 10ετές

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα, στο 1% το 10ετές

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να παρουσιάζει διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα εσχάτως, όμως πορεία αντίθετη έχει η αγορά των ελληνικών ομολόγων, που αντανακλά το συστημικό ρίσκο της χώρας, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. 

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι παρά την κρίση όλου του τελευταίου διαστήματος και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, οι επενδυτές δείχνουν ότι δεν φοβούνται για το συστημικό κίνδυνο της χώρας, καθώς τα επιτόκια δανεισμού είναι κοντά στο αρνητικό τους ρεκόρ. 

Παράλληλα, διεθνώς υπάρχει νέα μεγάλη αποφόρτιση στα ομόλογα των χωρών και του ευρωπαϊκού νότου, καθώς η πτώση των χρηματιστηρίων οδηγεί τους επενδυτές σε πιο ασφαλή και πιο συντηρητικά επενδυτικά καταφύγια. Από την άλλη πλευρά, οι διαρκείς στηρίξεις από τις κεντρικές τράπεζες, φαίνεται πως έχει «απονευρώσει» τους τελευταίους μήνες τις διακυμάνσεις των ομολόγων, που εν μέσω μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κινούνται flat όλο το τελευταίο διάστημα. 

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς – που είναι ο κυριότερος μπούσουλας μακροπρόθεσμα – έχει κατέλθει στο 1,006% με πτώση 4,64% και πλέον δεν απέχει πολύ από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του 0,92% που είχε επιτευχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου 2020. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην πρόσφατη μεγάλη κρίση στην ΝΑ Μεσόγειο λόγω των προσκλήσεων της τουρκικής πλευράς, ελάχιστα «τσίμπησαν» τα ελληνικά ομόλογα, πιστοποιώντας ότι έχει παγιωθεί η τρέχουσα κατάσταση.