Ράλι για τρίτη διαδοχική ημέρα στη Wall

Ράλι για τρίτη διαδοχική ημέρα στη Wall

Συνεχίστηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα το ράλι για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις απώλειες της Παρασκευής και της Δευτέρας που επακολούθησαν της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας για Brexit που «ταρακούνησε» τις αγορές.

Στη λήξη της συνεδρίασης,  ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 235,31 μονάδων (1,33%) κλείνοντας στις 17.929 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε απώλειες 63,43 μονάδων (1,33%) έκλεισε στις 4.842,67 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 28,09 μονάδες (1,36%) και έκλεισε στις 2.098,86 μονάδες.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε στους επενδυτές η τοποθέτηση του πρόεδρου της Fed του St. Louis κ. James Bullard πως έχει αλλάξει άποψη σχετικά με τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, η επιβράδυνση της οικονομίας τον έχει ωθήσει να αλλάξει μοντέλο προσέγγισης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομία έχει χάσει τη συνηθισμένη κυκλική δυναμική της.

Κατά τον κ. Bullard, έχει ρόλο κλειδί στη λήψη των αποφάσεων της Fed για τη νομισματική πολιτική, δεν έχει νόημα να γίνονται προβλέψεις σε όλο και καλύτερα μεγέθη. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει υιοθετήσει, προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 2% για το 2018 , με 4,7% ανεργία και 2% πληθωρισμό. Με αυτή την πρόβλεψη θεωρεί πως μόνο μια αύξηση των επιτοκίων χρειάζεται.

Σήμερα, αισθητή ήταν και η υποχώρηση του πετρελαίου μετά το χθεσινό ράλι. ε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Αυγούστου έχασε 1,55 δολάρια ή 3,1% και έκλεισε στα 48,33 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο τριμήνου ωστόσο, η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 26,1%.

Στο μέτωπο των μάκρο, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 φτάνοντας συνολικά τις 268.000 στα τέλη Ιουνίου, κυρίως λόγω της λήξης της σχολικής χρονιάς. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις είχαν κάνει λόγο για 265.000 αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου. Ακόμη οι συνολικές αιτήσεις βρίσκονται από το όριο των 300.000 για 69η διαδοχική εβδομάδα.

Στο μεταξύ ο δείκτης που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο αυξήθηκε χάρις την αύξηση των υπεύθυνων προμηθειών στις εταιρείες που δείχνει βελτίωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε κατά 7,5 μονάδες στις 56,8, με κάθε μέγεθος πάνω από τις 50 μονάδες να σημαίνει οικονομική ανάπτυξη.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Yahoo Inc. κέρδισε  1,90% ενόψει της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Lions Gate Entertainment Corp. έχασε % μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την Starz για ποσό ύψους 4,4 δισ. σε μετρητά και μετοχές.

Νωρίτερα, στα υψηλά ημέρας κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έπειτα από τις απώλειες που κατέγραφαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.