Ράλι για την Ευρώπη μετά την «κατάπαυση πυρός» ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο

Ράλι για την Ευρώπη μετά την «κατάπαυση πυρός» ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την «ανακούφιση» που έφερε στους επενδυτές η εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς συμφώνησαν να αναστείλουν την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών ενόσω ενώ θα διεξάγουν και διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε 3 μήνες.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Κίνα συμφώνησε να «μειώσει και να άρει» τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει, κάτω από το επίπεδο των δασμών τους οποίους αυτή τη στιγμή επιβάλλει το Πεκίνο σε οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται περισσότερο από 2% με όλους τους τομείς σε θετικό έδαφος. Ο DAX της Γερμανίας κερδίζει 2,64% στις 11.554 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 2,16% στις 5.111 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 2,28% στις 7.141 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB επίσης κερδίζει 2% στις 19.572, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,83% στις 9.240 μονάδες.

Οι μετοχές του κλάδου των πρώτων υλών, ενός κλάδου που έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα, σημειώνουν άνοδο 5%. Οι εταιρείες Antofagsta, Glencore και Anglo American ενισχύονται πάνω από 6% μετά τις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Παράλληλα, το πετρέλαιο κερδίζει εξαιτίας μια γενικευμένης προσπάθειας παγκοσμίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τη συμφωνία τους για τη διαχείριση της αγοράς και η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής του Καναδά επέβαλε πρωτοφανείς περικοπές παραγωγής.

Οι τιμές κινούνται ανοδικά παρότι παροδικά υποχώρησαν αφότου το Κατάρ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον OPEC.