Πτωτικά το Χρηματιστήριο αλλά κρατάει το όριο των 630 μονάδων

Πτωτικά το Χρηματιστήριο αλλά κρατάει το όριο των 630 μονάδων

Πτωτικά για 5η συνεδρίαση στις έξι τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα ήπιας αποφόρτισης στις ευρωπαϊκές αγορές, οι πωλητές έχουν εξ αρχής της ημέρας τα ηνία οδηγώντας το Γενικό Δείκτη προς το κρίσιμο όριο των 630 μονάδων, με την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap σε πτώση, ενώ τριπλάσιες είναι οι πτωτικές μετοχές έναντι των ανοδικών στο σύνολο της αγοράς.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι οι περιορισμένες κινήσεις από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που έως ότου ξεκαθαρίσει περαιτέρω η κατάσταση σε γεωπολιτικό επίπεδο, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα της αγοράς. Έτσι, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι καθαρά κινήσεις intraday και απολύτως βραχυχρόνιας στόχευσης, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμης στόχευσης επενδυτική στρατηγική.

Πάντως, η νέα ένταση του γεωπολιτικού σκηνικού στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επέτρεψε τη συνέχιση της αντίδρασης που ξεκίνησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, μολονότι βεβαίως προς το παρόν βγαίνουν κάποιες άμυνες στην περιοχή των 630 μονάδων.

Η Τουρκία συντηρεί τη γεωπολιτική ένταση καθώς σήμερα προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο για το διάστημα 1-2 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται διαμορφώνοντας ένα κλίμα που δε λειτουργεί εποικοδομητικά για τις επενδύσεις και ευρύτερα την ανάληψη νέου ρίσκου.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 631 μονάδες με απώλειες 0,61%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Στις 1.511 μονάδες με πτώση 0,78% διαπραγματεύεται ο FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 326 μονάδες με απώλειες 1,08%. Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι η μικρή διακύμανση και των τριών κεντρικών δεικτών της αγοράς.

Στο χώρο του Large Cap στήριγμα το Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης της περιοχής των 630 μονάδων παρέχουν μετοχές όπως Aegean Airlines, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Fourlis που κινούνται σε ήπια θετική τροχιά. Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 1% δέχονται μετοχές όπως Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Alpha Bank και ΕΧΑΕ. Θυμίζουμε ότι σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι ΕΛΠΕ και Alpha Bank.

Στο χώρο του Mid Cap πτώση άνω του 3% καταγράφει η Πλαστικά Θράκης, άνω του 2% υποχωρούν οι AVAX, Quest Συμμετοχών, Autohellas και Intrakat, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Profile, Intracom Holdings, Ικτίνος, Attica Bank, Κρι Κρι και Ολυμπιακή Τεχνική. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές είναι κυρίαρχοι καθώς 69 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 22 που ενισχύονται.