Νέα πτώση σε τράπεζες και FTSE 25 στο Χ.Α.

Νέα πτώση σε τράπεζες και FTSE 25 στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τον Dow Jones χθες να υποχωρεί 200 μονάδες δίνοντας «γραμμή» πτώσης σε όλο το χρηματιστηριακό σύστημα, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με πτώση, ενώ σε αρνητικό έδαφος είναι (και) σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. μετά τη χθεσινή αντίδραση και το ένστικτο αυτοσυντήρησης, σήμερα δέχεται εκ νέου σημαντικές πιέσεις, παρ' ότι το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης ήταν σχετικά ήπιο.

Γενικώς το ευρύτερο διεθνές κλίμα δεν ευνοεί την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου, καθώς το υψηλό εφτά ετών στα ομόλογα των ΗΠΑ και οι εξελίξεις στην Ιταλία, αναστατώνουν συνολικά τις αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών.

Εντός αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς έχει τους δικούς του, εγγενείς λόγους να πιέζεται.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 665 μονάδες με απώλειες 1,55%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 39 εκατ. ευρώ. Οι πωλητές έχουν επιστρέψει τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips, με τον τραπεζικό δείκτη σήμερα να έχει κατέλθει στις 532 μονάδες με πτώση 2,92%.

Υπάρχει και προσμονή για το σχέδιο που φαίνεται να δρομολογείται για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω ενός διαχειριστικού φορέα, με στόχο να αποκλιμακωθεί η υπερβολικά μεγάλη πίεση που δέχονται οι τράπεζες για να τακτοποιήσουν αυτό το θέμα.

Η Πειραιώς δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 6,97%, η Εθνική υποχωρεί 2,03%, η Eurobank -2,14% και η Alpha Bank 1,65%.

Στο χώρο των blue chips μετά το πρώτο δίωρο οι πιέσεις κλιμακώθηκαν και πλέον απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ αυξημένες πιέσεις άνω του 1% δέχονται οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή είναι και σήμερα η εικόνα στο χώρο του Mid Cas που χθες δεν ακολούθησε την αντίδραση κλείνοντας πτωτικά. Πιο αναλυτικά, πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι Cenergy Holdings, Intralot και MIG, άνω του 2% υποχωρούν οι Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και άνω του 1%, οι Intracom Holdings, MLS, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Ήπια ανοδικά στον Mid Cap κινούνται μόνο οι Υγεία και Intracom Κατασκευές.

Στην ευρύτερη αγορά η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί υπέρ των short, ενώ πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Βιοτέρ, Κρέτα Φάρμ, ΑΝΕΚ, Έλαστρον, Σελόντα κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 18 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Κέκροπας, Γενική Εμπορίου, Quality & Reliability, Περσεύς, Αλουμύλ, Attica Group και ΙΑΣΩ, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 26 μετοχές ενισχύονται έναντι 47 που υποχωρούν.