Πτωτικά η Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Πτωτικά η Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, στον απόηχο των νέων επιθέσεων Τραμπ σε Κίνα, ΕΕ και Fed, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ σήμερα στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει μικρή πτώση 0,06% και κινείται στις 27.676 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι άλλοι δύο δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί κατά 0,2% στις 8.468 μονάδες και τον διευρυμένο S&P 500 να καταγράφει πτώση 0,19% στις 3.085 μονάδες.

Χτες, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εμπορική διένεξη με την Κίνα λέγοντας αρχικά πως θα μπορούσε σύντομα να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο εξαπέλυσε άμεσα τα πυρά προς το Πεκίνο υποστηρίζοντας ότι «από την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 κανείς δεν χειραγώγησε καλύτερα ή εκμεταλλεύτηκε περισσότερο τις ΗΠΑ. Δεν θα πω τη λέξη "εξαπάτηση", αλλά κανείς δεν έχει εξαπατήσει περισσότερο από την Κίνα, αυτό θα το πω», ανέφερε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ όπως συνηθίζει, λέγοντας ότι «αν είχαμε μια Fed που να συνεργάζεται μαζί μας, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια αύξηση 25% σε καθέναν από τους αριθμούς του Dow Jones και του Nasdaq, σας το εγγυώμαι».

Σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα καταθέσει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας για τη νομισματική πολιτική, όπου σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του θα ενημερώσει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα τηρήσει στάση αναμονής μετά τις τρεις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησε.

«Θεωρούμε ότι η σημερινή στάση νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να παραμείνει κατάλληλη όσο οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία παραμένουν εναρμονισμένες σε γενικές γραμμές με την προοπτική μας για μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο μας στο 2%», αναφέρει στο κείμενο του.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο τον Οκτώβριο, με το δείκτη να ενισχύεται κατά 0,4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%.