Πτωτικά - διορθωτικά μπήκε ο Δεκέμβριος για το Χρηματιστήριο
ΤΕΣΤ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ 7

Πτωτικά - διορθωτικά μπήκε ο Δεκέμβριος για το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως στον υπόλοιπο Large Cap ήταν η πρώτη του Δεκέμβρη στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να κρατήσει το όριο των 900 μονάδων, ενώ καταγράφηκε μείωση στην αξία συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρχε διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.

Το αρνητικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών συνέβαλε στην κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σήμερα κινήθηκε πιο... χαλαρά και ελεύθερα, καθώς οι ξένοι έχουν κλείσει στα βιβλία τους, οπότε οι κινήσεις ήταν πρωτίστως από εγχώρια χαρτοφυλάκια, εξού και η μείωση του τζίρου.

Άλλωστε, το Χ.Α. προέρχονταν από πέντε ανοδικές στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, οπότε κέρδη προς κατοχύρωση - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο κυρίως μακροπρόθεσμα - υπήρχαν και υπάρχουν, δεδομένου και του ράλι του πρώτου 11μήνου.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε τις υπόλοιπες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και το αν η αγορά θα μπορέσει να κατοχυρώσει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων, ώστε να το κάνει νέα βάση και να αλλάξει σταδιακά επίπεδο, ή αν θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια και στον εγκλωβισμό κάτω από αυτό το όριο.

Πάντως, το κρίσιμο είναι ότι και ο FTSE 25 μετά από τρία κλεισίματα πάνω από τις 2.250 μονάδες, με τα δύο πάνω και από τις 2.270 μονάδες, έκλεισε κάτω από το κρίσιμο όριο των 2.250 μονάδων και στις 2.247,22 μονάδες με πτώση 1,21%, οπότε μένει να δούμε που θα «κάτσει» και αυτός ο δείκτης στη συνέχεια.

Οι 2.250 μονάδες του δείκτης Large Cap είναι εξαιρετικά κρίσιμη ζώνη για την πορεία ευρύτερα όλης της αγοράς, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια - παρά τις προσπάθειες - δεν έχει μπορέσει να κατοχυρώσει και να «δέσει» με ασφάλεια αυτό το επίπεδο.

Πάντως, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μια διάσπαση των 2.240 μονάδων στον FTSE 25, μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη των 2.200 μονάδων. Η αγορά φαίνεται ότι μετά το κλείσιμο των βιβλίων δεν έχει ενδιαφέρον για στήριξη στο κλείσιμο. Μόνο επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 2.274 μονάδων θα μας δώσει άμεσα συνέχιση της ανόδου», σημειώνει ο χρηματιστής.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 892,97 μονάδες με πτώση 0,96% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 892,97 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 902,41 μονάδες που επιτεύχθηκε περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα. Πλέον, όπως συμφωνούν σχεδόν όλοι οι αναλυτές η ευρύτερη περιοχή των 880 - 900 μονάδων έχει γίνε η νέα βάση της αγοράς και η κύρια στήριξη, ενώ θα ήταν εξαιρετικά θετική εξέλιξη μια πειστική κατοχύρωση της ζώνης των 900 μονάδων σε ορίζονται τριών - τεσσάρων συνεδριάσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ξεμπλόκαρε την αγορά από την πολυήμερη συσσώρευση μεταξύ των 890 - 900 μονάδων όλου του τελευταίου διαστήματος και θα έδινε σταδιακά την ευκαιρία για αλλαγή επιπέδου, κάτω από νέα δεδομένα πλέον. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. έχοντας κλείσει ανοδικά τους δέκα από τους έντεκα έως τώρα μήνες του έτους, έχει κάθε λόγο να διορθώνει, οπότε η αναμέτρηση μεταξύ short και long θα έχει ενδιαφέρον.

Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ μειωμένη έναντι των επιδόσεων της περασμένης εβδομάδας, στοιχείο αν μη τι άλλο θετικό για μια πτωτική συνεδρίαση, όμως ρόλο σ'' αυτό ίσως έπαιξε και το ότι από σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην ΑΜΚ της Lamda Development. O τζίρος κατήλθε στα 56,02 εκατ. ευρώ με τα 7,91 εκατ. ευρώ (το 14,5% του συνόλου) σε πακέτα, ενώ θυμίζουμε πως ο τζίρος την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 87,46 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 884,86 μονάδες με πτώση 2,11%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.190,44 μονάδες με πτώση 1,28%.

Στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 2,67%, η Εθνική -2,44%, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank υποχώρησαν από 1,57% αντίστοιχα. Στον υπόλοιπο Large Cap, μόνο ΔΕΗ, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν θετικά, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Διόρθωση άνω του 1% είχαν οι Coca Cola HBC, Lamda Development και ΟΛΠ, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap απώλειες άνω του 4% είχαν οι MIG και MLS, άνω του 3% έχασε η Intrakat, άνω του 2% οι Intracom Holdings, Intralot και Quest Συμμετοχών, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Attica Bank, AS Company και Κέκροπας. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 3% είχαν μετοχές όπως Νηρέας και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 77 που υποχώρησαν.