Κατρακύλα για το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, με απώλειες 9%

Κατρακύλα για το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, με απώλειες 9%

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης και την απεργία στη Νορβηγία που επηρεάζει την προσφορά. Σε αυτό το κλίμα το brent υποχωρεί 9% στα 103,3 δολάρια το βαρέλι και το WTI 8,09% στα 100 δολάρια. Στην πρόβλεψη ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσουν έως τα 60-70 δολάρια το βαρέλι στην περίπτωση που η οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση, προχωρά η Citi.

«Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αγωνίζεται να ξεφύγει από την τρέχουσα ύφεση καθώς η αγορά στρέφεται μακριά από τον πληθωρισμό στην οικονομική ύφεση», ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes της SPI Asset Management. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον υψηλό πληθωρισμό και μια πιθανή ύφεση εν μέσω υψηλών τιμών της ενέργειας. Στη Νότια Κορέα, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε σε υψηλό σχεδόν 24 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης πετρελαίου. 

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Citi, έχει γίνει καθημερινή συνήθεια να συγκρίνονται οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου σήμερα με τις ενεργειακές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 – της ανόδου των τιμών μετά το πετρελαϊκό εμπάργκο του ΟΠΕΚ το 1973-74 και την περαιτέρω άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980. Και οι δύο κρίσεις οδήγησαν σε ύφεση την οικονομία και συνοδεύτηκαν από υψηλό πληθωρισμό και ιστορικά υψηλά επιτόκια.

Όπως και τη δεκαετία του ’70, έτσι και σήμερα υφίστανται σημαντικές αλλαγές στις ενεργειακές εφοδιαστικές αλυσίδες που διαταράσσουν τις αγορές και υποστηρίζουν τις υψηλές τιμές, σημειώνει η Citi. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και διαφορές που καθιστούν πιο κατάλληλη τη σύγκριση με τις αποπληθωριστικές πτυχές της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα οι υψηλές ενεργειακές τιμές προηγήθηκαν των γεγονότων που πυροδότησαν την ύφεση. Η τιμή του Brent έσπασε το φράγμα των 140 δολαρίων τον Ιούλιο του 2008, ισοδύναμο με πάνω από 160 δολάρια σε πραγματικούς όρους, για να υποχωρήσει στα 40 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του ίδιους έτους, πριν ισορροπήσει ξανά στα 90 δολάρια και παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι περισσότερες αναλύσεις της αγοράς πετρελαίου εστιάζουν στις επιπτώσεις στις τιμές από την περαιτέρω διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων. Η Citi δίνει έμφαση στις δυνητικές επιπτώσεις μιας ύφεσης, ενός σεναρίου που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σε ένα σενάριο ύφεσης, όπου η ανεργία θα αυξηθεί, θα σημειωθούν χρεοκοπίες εταιρειών και αθετήσεις πληρωμών από νοικοκυριά, τα εμπορεύματα θα ακολουθήσουν πτωτική τάση καθώς τα κόστη θα αποκλιμακωθούν και τα περιθώρια θα γυρίσουν αρνητικά.