Με ήπια πτώση - διόρθωση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με ήπια πτώση - διόρθωση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά αλλά χωρίς υπερβολές, ακρότητες και πανικούς έκλεισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι ευρωπαϊκές αγορές. Το χτύπημα της Παρασκευής στο Παρίσι πέρασε σχετικά ανώδυνα από τα διεθνή χρηματιστήρια, πέραν των ισχυρών πιέσεων σε μετοχές του αεροπορικού και ταξιδιωτικού κλάδου.

Από τις μεγάλες αγορές μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε ανοδικά κερδίζοντας 0,16% στις 6.279 μονάδες, με ώθηση από το μεταλλευτικό κλάδο.

Ο δείκτης CAC στο Παρίσι (που την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 2,77%) σήμερα έκλεισε στις 4.907 μονάδες με διόρθωση 0,61%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης (στο +2,41% την Τρίτη) έκλεισε στις 10.960 μονάδες με απώλειες μόλις 0,10%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη (χθες +2,36%) έκλεισε στις 10.261 μονάδες με πτώση 0,99%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο (χθες επανήλθε πάνω από τις 22.000 μονάδες με κέρδη 2,28%) έκλεισε στις 22.092 μονάδες με υποχώρηση 0,97%.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (την Τρίτη βρέθηκε στο +2,50%) έκλεισε στις 379 μονάδες με διόρθωση 0,23%.

Ξεχώρισε την Τετάρτη ο κλάδος των μεταλλευμάτων με την Glencore να κερδίζει 4,8% ενώ η Anglo American ενισχύθηκε κατά 4,30%.

Η γαλλική Air Liquide πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 7,30% της αξίας της, με φόντο τη συμφωνία εξαγοράς της από τον αμερικανικό όμιλο Airgas έναντι 13,4 δισ. δολαρίων, αντίτιμο που κρίθηκε αρνητικά από τους επενδυτές.

Κατά τα λοιπά κυρίαρχο στοιχείο που ασφαλώς θα απασχολήσει τις αγορές όπως και να ''χει είναι το «μέτωπο»της τρομοκρατίας. Ως γνωστόν οι αγορές δεν στέκονται στο... ανθρωπιστικό κομμάτι, βλέπουν μπροστά και «διαβάζουν» τις επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στις οικονομίες, στις επιχειρήσεις, στις αγορές.

Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε ήταν η άνοδος την Τρίτη μετοχών του ευρύτερου αμυντικού κλάδου και μετοχών εταιρειών που σχετίζονται ή μπορεί να εμπλέκονται επιχειρηματικά με οποιοδήποτε τρόπο με την... πολεμική «μηχανή».

Η Γαλλία έχει ήδη έχει ξεκινήσει – γενικευμένες επιχειρήσεις σε στόχους των ISIS στη Συρία, οπότε οι μετοχές αμυντικών εταιρειών και ευρύτερου... πολεμικού εξοπλισμού, δείχνουν κινητικότητα.

Επίσης, αναλυτές διαβλέπουν ότι η απόφαση της Γαλλίας να αθετήσει τους κανόνες για το έλλειμμα ώστε να υποστηρίξει δαπάνες για ασφάλεια, ίσως επιδράσει θετικά, ρίχνοντας καινούριο χρήμα στην αγορά.

Επίσης, κάποιοι άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι αναλόγως με το βαθμό κλιμάκωσης των τρομοκρατικών χτυπημάτων, ίσως οι κεντρικές τράπεζες – εκ των πραγμάτων – οδηγηθούν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.