Διαχέεται η άνοδος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Διαχέεται η άνοδος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ενισχύονται τα κέρδη του γενικού δείκτη στη Λεωφόρο Αθηνών, που καταγράφει κέρδη 3,71% στις 605 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης το ενδιαφέρον των επενδυτών για μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν πιεστεί το προηγούμενο διάστημα.

Μεγάλη άνοδο κατά 6,65% καταγράφει η μετοχή της ΕΧΑΕ στα €4,81, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ακολουθεί ετεροχρονισμένα την χθεσινή άνοδο των εταιρειών ενέργειας, με κέρδη 5,98% στα €3,90.

Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει και η μετοχή του ΜΥΤΙΛ κατά 5,80% στα €3,65 προσπαθώντας να «ροκανίσει» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όταν σε ένα χρηματιστήριο υπάρχει πλήρης απαξίωση ακόμα και για τις μεγαλύτερες εταιρείες του, στις οποίες συμμετέχουν γνωστά ξένα επενδυτικά κεφάλαια, τότε ή οι προοπτικές των εταιρειών δεν είναι ευοίωνες ή τις υπερκερνάει το ρίσκο της χώρας.

Στις αγορές το σημαντικότερο πράγμα είναι η εμπιστοσύνη και δυστυχώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λόγω πολιτικής ασυνέπειας.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών συμπεριφέρονται ως penny stocks (εάν εξαιρέσει κανείς τον όγκο), καθώς τα θεμελιώδη τους (το βασικότερο) δεν είναι και τα καλύτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου και  πως δεν προβλέπεται στα επόμενα χρόνια να «γράψουν» κέρδη που να δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους.

Τέλος γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η ελληνική αγορά δεν επηρεάζεται πλέον από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και ακολουθεί την δική της πορεία.

Οι οποιεσδήποτε αναλαμπές λειτουργούν μόνο ευκαιριακά, χωρίς κάποιο σημαντικό νέο να τις τροφοδοτεί.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €82,1 εκατομμύρια. εκ των οποίων τα €18,16 εκατομμύρια αφορούν πακέτα στις ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη 43 κινούνται ανοδικά, 33 πτωτικά ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.