Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Σε θετικό πρόσημο αν και με οριακά κέρδη έχουν περάσει πλέον οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να εξετάζουν μια σειρά διατηρουμένων αβεβαιοτήτων, ενώ έχει επανέλθει στο προσκήνιο η Evergrande με την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χονγκ Κονγκ ενόψει «σημαντικής συναλλαγής» της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά τις απώλειες που είχαν ξεπεράσει και το 0,6% πλέον κινείται με οριακή άνοδο 0,07% στις 453,2 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX διέγραψε τις απώλειες του αλλά βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου στις 15.156 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1% κινούμενος στις 6.523 μονάδες, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,15% στις 7.037 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται πλέον στο +0,15% και διαπραγματεύεται στις 25.654 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που σημειώνει άνοδο 0,3% κινούμενος στις 8.825 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκινούν σήμερα την πρώτη πλήρη εβδομάδα συναλλαγών για τον Οκτώβριο μετά από έναν αρκετά δύσκολο Σεπτέμβριο, με όλους τους παράγοντες αβεβαιότητα που έφεραν σημαντικό πισωγύρισμα στους δείκτες της Γηραιάς ηπείρου να διατηρούνται στο προσκήνιο.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, η Fed έχει προαναγγείλει μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών assets - το λεγόμενο tapering - αλλά χωρίς να έχει προσδιορίσει το πότε, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας έως και το 1,56% οδηγώντας σε βαριές πωλήσεις στις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά του κλάδου της τεχνολογίας.

Σε αυτό το κλίμα, επιπλέον νευρικότητα έχει φέρει σήμερα η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της βασανισμένης κινεζικής Evergrande, η οποία έφερε νέα βουτιά 2% στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Evergrande που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στην προσπάθειά της να αποκτήσει ρευστότητα αναμένεται να πουλήσει μέρος της μονάδας της υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας στη Hopson Development.

Σε σχετική καταχώρησή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Evergrande ενημέρωσε ότι ζήτησε αναστολή διαπραγμάτευση του τίτλου της ενόψει «σημαντικής συναλλαγής», όπως και η Hopson για τον ίδιο λόγο.

Τα δημοσιεύματα στην Κίνα αναφέρουν ότι η Evergrande προτίθεται να πουλήσει τον 51% του βραχίονα της υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας στη Hopson, έναντι περισσοτέρων από 5 δισ. δολαρίων.

Πίσω στην Ευρώπη και τις εταιρικές αποδόσεις, οι πωλητές προϊόντων πολυτελείας Kering και LVMH των οποίων από τις μεγαλύτερες αγορές είναι η Κίνα, υποχωρούν κατά 1,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Στην Βρετανία, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος BT Group πραγματοποιεί βουτιά άνω του 5%, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το κανάλι Sky κλείνει συμφωνία ευρυζωνικών επενδύσεων με την Virgin Media O2, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies ενδέχεται να απειλήσει το Openreach της BT.

Αντίθετα, οι αεροπορικές Ryanair, IAG και Wizz Air ενισχύονται από 0,2 έως και 2,5%, με φόντο το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να διευρύνει τον κατάλογο των χωρών στις οποίες επιτρέπονται ταξίδια χωρίς καραντίνα εντός της εβδομάδας.