Προς τον χειρότερο μήνα της δεκαετίας οδεύει το πετρέλαιο

Προς τον χειρότερο μήνα της δεκαετίας οδεύει το πετρέλαιο

Καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και μια δεκαετία αναμένεται να ολοκληρώσει τον Νοέμβριο το πετρέλαιο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για έκρηξη της παγκόσμιας προσφοράς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη αναμένεται να υποχωρήσουν κατά σχεδόν 21% για τον Νοέμβριο, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. 

Η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, προς την κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής, ωστόσο το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ την άλλη εβδομάδα στη Βιέννη παραμένει αβέβαιο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει τον Οργανισμό για μείωση των τιμών.

Παράλληλα, η άνοδος της παραγωγής των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την έως τώρα επιλογή της Σαουδικής Αραβίας να μην μειώσει την παραγωγή της, έσπρωξε την Πέμπτη το αμερικανικό αργό κάτω από τα $50 για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο. Το αργό, αφού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών στις αρχές Οκτωβρίου, κατέγραψε πτώση άνω του 30%. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο κραχ για το αργό από το 2015. 

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας είναι ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση του πετρελαίου, το οποίο αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κοντά στο ψυχολογικό όριο των 50 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Lim Jaekyun, αναλυτή της KB Securities Co, το πετρέλαιο θα σημειώσει άνοδο μεσο-μακροπρόθεσμα, καθώς υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και την επιβράδυνση της παραγωγής αμερικανικού αργού.

Το αμερικανικό αργό (WTI) με πτώση 0,5% διαμορφώνεται στα 51,17 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με -0,1% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $59,45. Και οι δύο διεθνείς δείκτες αναφοράς είχαν τον χειρότερο μήνα των τελευταίων δέκα ετών το Νοέμβριο, χάνοντας 28% και 30% αντίστοιχα.